Za nabavku opreme iz IPARD-a 10 miliona evra

Foto: AgroFin

Korisnici ovih, najnovijih mera na konkursu su mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda u sektorima prerade mesa, mleka, voća i povrća

Prerađivači poljoprivrednih proizvoda – mala i srednja preduzeća i preduzetnici, do kraja marta će, kako je danas na radionici posvećenoj IPARD konkursima u Novom Sadu najavio Zoran Janjatović, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ruralni razvoj, moći da konkurišu za sredstva iz IPARD fonda, na posebnom konkursu, namenjenom upravo za nabavku opreme, vrednom gotovo 10 miliona evra.

Janjatović je, na informativnoj radionici sa temom „Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva“ koju su, u saradnji sa ministarstvom organizovale Uprava za agrarna plaćanja i Privredna komora Vojvodine, objasnio kako je na dva konkursa raspisana za dodelu sredstava iz IPARD fondova EU, do sada konkurisalo više od 470 poljoprivrednika, a da je ovo prvi konkurs namenjen prerađivačkoj industriji.

– U poljoprivredu Srbije će, zahvaljujući 175 miliona evra iz IPARD fondova, u sledećih pet godina biti ukupno investirano gotovo 500 miliona evra – bio je jasan Janjatović. – Ova jaka investiciona ulaganja svakako će podići nivo konkurentnosti naše poljoprivrede.

Janjatović je, takođe, najavio kako će do kraja leta poljoprivrednicima i prerađivačima biti na raspolaganju novi konkursi, od kojih će onaj za prerađivače biti namenjen za izgradnju i opremanje proizvodnih objekata, sa trostruko više novca, kao i sa ograničenjem u celom programskom periodu od dva miliona evra po jednom korisniku.

Zoran Janjatović, Foto: AgroFin

-Korisnici ovih, najnovijih mera na konkursu su mala i srednja preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda u sektorima prerade mesa, mleka, voća i povrća – istakao je Janjatović. – Ovo je jako važan segment, jer se naslanja na podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Prerada je neophodna za dalje pozicioniranje, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Janjatović je najavio i da je u planu da se objavljuju od jedan do tri poziva svake godine do 2020. godine, sa trošenjem ovih sredstava do 2023. godine.

Sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Jelena Drobnjak istakla je kako se još jedan u nizu skupova o finansiranju poljoprivrede i prehrambene industrije održava u PKV.

– Naravno, trudićemo se i ubuduće da za svaki sledeći IPARD konkurs organizujemo prezentacije i propratimo na adekvatan način – bila je jasna Drobnjakova. – Tematika ovog skupa – IPARD M3 od izuzetnog je značaja za podizanje proizvodnje i unapređenje celokupne poljoprivredne proizvodnje, jer svrha i jeste da poljoprivredni proizvođači i prerađivači, pa i stanovnici ruralnih područja postepeno podignu svoje kapacitete i tako se pripreme za standarde koje postavlja Evropska unija.

Jelena Drobnjak, Foto: AgroFin

Drobnjakova je, takođe, rekla kako je PKV sa svim svojim kapacitetima i logističkom podrškom, na raspolaganju kada je u pitanju edukacija članica, u ovom slučaju poljoprivrednih proizvođača.


SUVE ŠLJIVE

Dobrivoje Jovanović, Foto: AgroFin

Dobrivoje Jovanović, iz kompanije „Jovanoviće voće“ iz Osečine, koja se bavi proizvodnjom, preradom, pakovanjem i izvozom suve šljive, a koja izveze više od 1.500 tona ovog voća godišnje, naveo je kako je ova firma još uvek u razvoju.

– Cilj nam je da ova sredstva iskoristimo za kupovinu dodatnih mašina – istakao je Jovanović. – Pošto imamo postojeće sušare, sada idemo u izgradnju hladnjače i opreme za pakovanje, kako bismo bili konkurentni na svetskom tržištu.


SREMSKI KULEN

Milenko Jovanović, Foto: AgroFin

I Milenko Jovanović iz male porodične kompanije „But&Co“ iz Laćarka koja se bavi tradicionalnom proizvodnjom suhomesnatih proizvoda, a pre svega sremskog kulena, rekao je da je došao na današnji skup da bi se informisao da bi buduće investicije uskladili sa programima IPARD-a.

– IPARD mnogo znači za nas, kao malog proizvođača, naročito jer je „But&Co“ mlada firma, koja posluje nešto više od dve godine – naveo je Jovanović. – Konstatno se širimo tako da nam ovakvi projekti, zajedno sa podsticajima koje pružaju Pokrajina i Republika, mnogo znače u širenju našeg poslovanja i generalno u budućnosti naše kompanije.