Kreditna linija EIF i OBS za mikro preduzeća i gazdinstva iz ruralnih oblasti

Foto: Pixabay

Sredstva će biti dostupna pod uslovima povoljnijim od tržišnih

Evropski investicioni fond (EIF), kao deo grupacije Evropske investicione banke, potpisao je sa Opportunity bankom a.d. Novi Sad (OBS) zajam vredan 10 miliona evra namenjen finansiranju oko 4.000 srpskih mikro preduzeća iz ruralnih oblasti. Sredstva koja će biti dostupna pod uslovima povoljnijim od tržišnih obezbeđena su u okviru finansijskog instrumenta EaSI, kojim Evropska unija pruža podršku zapošljavanju i socijalnim inovacijama. Ovo je prvi zajam ikad potpisan u okviru ovog finansijskog instrumenta i to prvi put u Srbiji, od ukupno 34 zemalja koje imaju pristup ovom fondu.

Mogućnost da apliciraju za ovu kreditnu liniju Opportunity banke a.d. Novi Sad imaće mikro i mala preduzeća, samozaposleni i preduzetnici iz ruralnih oblasti, kao i poljoprivredna domaćinstva i mala seoska gazdinstva. Banka će svojim klijentima obezbediti i besplatnu edukaciju za unapređenje menadžerskih veština kroz platformu za preduzetnike samsvojgazda.rs.

Program za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) podržava ciljeve EU koji se odnose na visokokvalitetno zapošljavanje, odgovarajuću društvenu zaštitu, borbu protiv društvene isključenosti i siromaštva, kao i poboljšanje radnih uslova. Osnova programa EaSI pod nazivom Mikro finansiranje i socijalno preduzetništvo sastoji se od niza finansijskih instrumenata koje finansira Evropska unija, a kojima upravlja Evropski investicioni fond.

Program EaSi je osmišljen tako da podrži finansijske posrednike kako bi mogli da obezbede mikro kredite za preduzetnike ili da finansiraju društveno odgovorne kompanije. Cilj je da se ranjivim grupama olakša pristup mikro zajmovima kako bi pokrenule sopstveno poslovanje, kao i mikro preduzećima kreditiranjem do 25.000 evra.

Izvršni direktor EIF-a Alain Godard izjavio je: “Ovaj zajam iz fonda EaSI omogućiće EIF-u i OBS da pomognu preduzetnicima sa otežanim pristupom finansijama, u koje spadaju i mali poljoprivrednici širom Srbije. Na taj način se pospešuje razvoj mikrofinansijskog sektora u Srbiji, jača konkurentnost, očuvanje poslova, i unapređuje kvalitet života malih preduzetnika u lokalnim zajednicama.”

Nikolas Šmit, komesar za zapošljavanje i socijalna prava, istakao je: “Zadovoljstvo mi što je potpisan ovaj prvi zajam u okviru novog EaSI finansijskog instrumenta, čime je Srbija postala prva zemlja koja će imati koristi od ovog programa za pomoć lokalnoj ekonomiji. U ovim teškim vremenima, EU odlučno nastavlja da olakšava pristup mikro finansijama, čime podržava stvaranje novih radnih mesta, jednakih mogućnosti i finansijske inkluzije – takođe i na lokalnom nivou – kao deo inicijative za oporavak Zapadnog Balkana.”

Vladimir Vukotić, predsednik izvršnog odbora OBS, izjavio je: “Podrška mikro preduzetnicima i malim poljoprivrednicima je oduvek bio prioritet OBS, jer je naša misija povećanje zaposlenosti i razvoj ruralnih zajednica kroz kreditiranje onih koji imaju otežan pristup kreditima. U ovom trenutku ta strategija ima još veći značaj zbog ekonomske krize koja je usporila poslovnu aktivnost i dodatno otežala poslovanje mikro i malih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava.”

Evropski investicioni fond (EIF) je deo Evropske investicione bankarske grupe. Njegova glavna misija je da evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima olakša pristup finansijskim sredstvima. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jemstva i instrumente mikro finansiranja koji su specifično usmereni na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF podržav ciljeve EU za podsticanje inovacija, istraživanja i razvoja, preduzetništva, rasta i zapošljavanja.

Evropska investiciona banka (EIB) je banka Evropske unije. To je institucija za dugoročne pozajmice Evropske unije i jedina je banka u vlasništvu njenih država članica koja ujedno i predstavlja njihove interese. Ona čini dugoročno finansiranje dostupnim za stabilno ulaganje da bi doprinela ciljevima politike EU. EIB blisko sarađuje sa ostalim institucijama EU kako bi realizovala politiku EU.