Od januara kreditiranje kupovine zemljišta na 20 godina

Foto: MPŠV

Pravo učešća na konkursu imaće poljoprivrednici mlađi od 45 godina

Poljoprivrednici u Srbiji moći će u 2020. godini da kupe poljoprivredno zemljište na kredit, pod povoljnim uslovima i sa rokom otplate do 20 godina.

Kako AgroFin nezvanično saznaje, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objaviće u januaru konkurs koji će zainteresovanim mladim poljoprivrednicima omogućiti da, uz pomoć kredita Banke Poštanska Štedionica, ukrupne svoje posede.

Prema nezvaničnim informacijama, pravo učešća na konkursu imaće fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kao i njihovi članovi, starosti do 45 godina, čija gazdinstva posluju najmanje dve godine.

Iznos kredita će zavisiti od kreditne sposobnosti podnosilaca zahteva i kretaće se između 5.000 i 200.000 evra.

Kamatna stopa će iznositi 2% na godišnjem nivou, sopstveno učešće neće biti potrebno, a za obradu kreditnog zahteva plaćaće se jednokratna nadoknada od 1,5%.

Rok vraćanja kredita će biti do 20 godina, sa uključenim grejs periodom od 12 meseci tokom kojeg će se naplaćivati interkalarna kamata, dok će se anuiteti plaćati mesečno.

Kao sredstvo obezbeđenja upisaće se hipoteka prvog reda na poljoprivrednom zemljištu.

Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je nakon potpisivanja memoranduma sa Bankom Poštanska štedionica na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da je reč o potpuno novom proizvodu na našem tržištu.

Ovaj kredit će zajedno sa drugim alatima koje nudi Ministarstvo poljoprivrede, kao što su grantovi za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje, omogućiti mladima da ostanu u Srbiji i žive od svoje proizvodnje, naglasio je tada Nedimović.

Ministar je objasnio da to praktično znači da će ukoliko neko želi da kupi 2-3 hektara zemlje, to moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, dobije grant od države od 12.000 evra, zasadi oblačinsku višnju, lešnik, uspostavi plasteničku proizvodnju i „stane na svoje noge“.

Nedimović je istakao i da je odobravanje ovakve vrste povoljnih kredita za kupovinu zemljišta specifičan način funkcionisanja između Ministarstva i neke banke, u ovom slučaju – Banke Poštanska štedionica, koja je 100 odsto u državnom vlasništvu.

A predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić kazao je da Banka, koja ima 174 objekta širom Srbije, ima dobro obučene službenike koji će moći da sprovedu ovaj program.

PRIPREMITE DOKUMENTACIJU NA VREME

Pozivamo sve poljoprivrednike koji planiraju kupovinu zemljišta na kredit da nam se jave kako bi uz pomoć naših stručnjaka blagovremeno prikupili svu neophodnu dokumentaciju i spremno dočekali konkurs.

Zainteresovani mogu da nas kontaktiraju mejlom na adresu agroposrednikdoo@gmail.com ili porukom u inbox Fejsbuk stranice AgroFin – Informator o finansiranju agrara.