Razvojnom fondu Vojvodine odobreno podnošenje projekata Zelenom klimatskom fondu

Razvojni fond Vojvodine osnovala je Skupština Vojvodine 2012. godine sa ciljem da, odgovarajućom kreditnom podrškom i povoljnim uslovima otplate, maksimalno pomogne razvoj investicija, posebno u poljoprivredi i zaštiti životne sredine.

– Za kratko vreme Razvojni fond AP Vojvodine uspeo je da ostvari status implementacionog partnera i time pravo da, ispred  države Srbije, podnosi projekte Zelenom klimatskom fondu (Green Climate Fund – GCF). Očekujemo da status doprinese jačanju nacionalnog kapaciteta i pokretanje klimatski odgovornih investicija, od izrade strategija, studija izvodljivosti do investicionih pilot projekata, rekao je Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine.

U ovoj godini Razvojni fiond Vojvodine očekuje i odobravanje projekta spremnosti. Time bi praktično i zvanično započeo proces za akreditaciju, s ciljem pristupa investicionim finansijskim instrumentima Zelenog klimatskog fonda. 

– To će u budućnosti omogućiti raspisivanje konkursa za projekte koji smanjuju emisiju CO2 i globalno zagrevanje, istakao je Savić.

Direktor RFV najavio je da će u toku ove godine za poljoprivrednike i sve one koji se bave agrobiznisom, na raspolaganju imati  dvanaest  kreditnih linija za koje je opredeljeno 2,5 milijardi dinara. Medju njima  posebno se izdvajaju linije namenjene razvoju turizma i seoskog turizma, za nabavku nove opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže. Krediti će se dodeljivati po fiksnim kamatnim stopama, a u zavisnosti od linije, iznose od jedan do tri posto na godišnjem nivou. Rokovi otplate  su do sedam godina i grejs-periodom od dve godine.

B.K.

Refundiranje kamate
Pokrajinski sekretajat za poljoprivredu, u dogovoru sa Razvojnim fondom Vojvodine, obezbedio je posebnu pogodnost za sve poljoprivrednike koji, kod RFV, budu konkurisali za kredit za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje iz kanalske mreže. Svima kojima kredit bude odobren u celosti će biti refundirana uplaćena kamata.
B.K.