Sremske opštine pomažu poljoprivrednike

Lokalna samouprava Ruma u ovoj godini izdvojila 50 miliona dinara za unapređenje poljoprivrede i ruralni razvoj

Osim pomoći države i pokrajine poljoprivednici u Vojvodini sve više mogu da računaju i na pomoć iz budžeta svojih lokalnih samouprava. Opredeljenje za ulaganje u poljoprivredu i sela različita su, opštine do opštine, prvenstveno u zavisnosti od njihove ekonomske snage, ali i same strukture stanovnika.

Angažovanje opština vezana za agrar najvidljivija su u investicijima od zajedničkog značaja za lokalnu zajednicu. Posebno se to odnosi na izgradnju atarskih puteva, ali uređenje i čišćenje kanalske mreže, poslove vezane za komasaciju, organizovano prikupljanja ambalažnog i drugog otpada sa njiva…

„Dobro osmišljenim programima i planovima uspevamo da privučemo određena sredstva iz pokrajine i republike, ali  dosta  toga i sami u svom opštinskom budžetu izdvajamo za sveukupni razvoj poljoprivrede“, kaže Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma dodajući da je planirano je za ovu godinu planirano oko 50 miliona dinara za unapređenje poljoprivrede i ruralni razvoj.

Osim uređenja zemljišta i atarskih puteva, kanalske mreže, nabavke protivgradnih raketa i sufinsiranje rada strelaca, poljoprivrenici u rumskoj opštini ub, u ovoj godini mogu da računaju na subvencije za osiguranje useva kao i besplatnu analizu zemljišta.

I u susednoj opštini Inđiji budžetska izdvajanja za poljoprivredu iz godine u godine se povećavaju. Poljoprivrednicima je lane za razne programe podsticaja na raspolaganju bilo 34 miliona dinara, a ove planirano je nešto više sredstava.

„Sve programe pomoći poljoprivrednicima realizujemo praktično na terenu jer domaćinima dolazimo na kućnu adresu. Obilazimo domaćinstva po selima, raspitujemo se šta im je potrebno i pronalazimo način da im u tome pomognemo“, kaže  Ivana Pejović Ševrt, direktorka opštinske Agancije za ruralni razvoj dodajući da domaćine istovremeno usmeravaju da apliciraju na konkursima za sredstva pokrajinskih i republičkih fondova namenjih poljoprivrednicima.

B.K.

Sedam meteo stanica u inđijskoj opštini
Inđijska opština uspela je nedavno da, u saradnji sa NALED-om (Nacionalna alijansa za ekonomsmi razvoj) i nemačkog GIZ-a, na sedam lokacija instalira meteo stanice. One su uglavnom namenjene voćarima, koji preko senzora u meteo stanicama, prate mikroklimatske uslove u voćnjacima i, na osnovu dobijenih podataka, upravljaju potencijalni rizicima u proizvodnji.
B.K.