„Dunav osiguranje“ ostvarilo 300 miliona evra bruto premije

Panel - Budi u trendu, budi osiguran (Foto: Vladimir Lukić)

Kompanija „Dunav osiguranje“ u 2022. godini ostvarila je bruto premiju od preko 300 miliona evra ‒ za čak 100 miliona evra više nego pre svega pet godina. Taj rezultat je za naročito uvažavanje ako se ima u vidu da su za nama tri pandemijske godine i godinu dana rata u Ukrajini, koje su dovele do globalne ekonomske krize na koju je finansijski sektor posebno osetljiv, istakla je Ivana Soković, predsednik Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, u izjavi za medije 6. marta na Kopaonik biznis forumu nakon panela posvećenog osiguranju.

„Dunav“ je i dalje tržišni lider sa bruto premijom koja je za čak 11,6 odsto veća nego u prethodnoj 2021. godini. Pritom, ostvaren je rast kako kod bruto premije neživotnih osiguranja (11,55%) tako i kod bruto premije životnih osiguranja (11,95%).

Inflacija je najviše uticala na porast visine šteta kojih nije bilo više nego prethodnih godina, ali je prosečna šteta bila drastično veća zbog porasta cena rezervnih delova i radnog sata. Kompanija je i u takvim okolnostima zadržala zavidnu efikasnost u rešavanju odštetnih zahteva i likvidaciji šteta, koje su dostigle 16,9 milijardi dinara (preko 144 miliona evra) i za 23,6% bile više nego u 2021. godini.

Ivana Soković, predsednica IO Kompanije „Dunav osiguranje“ (Foto: Vladimir Lukić)

U prethodnoj godini Kompanija je ostvarila neto dobitak od skoro 1,3 milijarde dinara (blizu 11 miliona evra).

U cilju prilagođavanja vlasničke strukture tržišnim okolnostima, u saradnji s Ministarstvom finansija Republike Srbije, u Kompaniji je uspešno sprovedena transformacija društvenog kapitala. Time je ojačana njena kapitalna osnova i obezbeđena dugoročna stabilnost i solventnost.  „Dunav“ je svojim akcionarima u prethodnoj godini isplatio dividendu u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi dinara.

Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Republike Srbije, koja ulaže maksimalne napore da se u turbulentnim vremenima očuva stabilnost privrede i obuzda inflacija, „Dunav osiguranje“ računa da će nastaviti sa rastom svih parametara poslovanja i u ovoj godini ‒ najavila je Ivana Soković.

Ivana Soković i Milan Marić (Foto: Vladimir Lukić)

Panel o osiguranju održan je pod sloganom „Prati trendove ‒ budi osiguran“. Na njemu je zaključeno da osiguranje nije trošak već investicija, te da ga ne treba vezivati samo za neprijatne događaje već i za lepe životne trenutke poput rođenja deteta, početka školovanja, kupovine stana… Soković ističe da je delatnost osiguranja u Srbiji visokoregulisana, a Narodna banka Srbije kao regulator i nadzor garant je zaštite osiguranika i njihovih interesa. U vremenima poput ovih, kada su katastrofalni događaji sve učestaliji, uloga i značaj osiguranja naročito dolaze do izražaja, te bi u saradnji s državom trebalo razmotriti uvođenje obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika, što bi snizilo cenu polise, zaštitilo imovinu građana i rasteretilo državni budžet, zaključila je Ivana Soković.