Ubuduće i besplatne polise osiguranja gazdinstvima?

Foto: UOS

U Srbiji je u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija po glavi stanovnika iznosila je 112 evra

U organizaciji Udruženja osiguravača Srbije, u Aranđelovcu su održani drugi Srpski dani osiguranja, koji su od 28. do 30 novembra okupili više od 300 predstavnika osiguravajućih kuća i državnih zvaničnika, kao i domaćih, regionalnih i stručnjaka iz inostranstva.

U Srbiji je u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija po glavi stanovnika iznosila je 112 evra, navedeno je na konferenciji.

„Industrija osiguranja u zemlji ulaže značajna sredstva u razvoj društvene zajednice kroz sponzorstva i donacije i zapošljava više od 10.800 ljudi“, izjavio je Mirko Petrović, predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije.

Glavne teme prvog dana Srpskih dana osiguranja bile su katastrofalne štete u Srbiji i predstavljanje mogućih rešenja za njihovo upravljanje, kao i osiguranje poljoprivrede – izazovi i rešenja.

U Srbiji samo osam do deset odsto registrovanih poljoprivrednika ima osiguravajuću polisu, a prema rečima Duška Jovanovića, generalnog sekretara UOS, potrebno je da taj broj bude veći.

„Moramo da pomognemo svakom seljaku da ima osiguranu letinu, osigurane traktore i poljoprivredne mašine. Zato planiramo da u dogovoru sa lokalnim samoupravama omogućimo da poljoprivrednici dobijaju i besplatnu polisu osiguranja. Veliki uticaj na srpska gazdinstva imaju oluja, kiša i sneg, a poljoprivrednici treba da obezbede osiguranje da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi“, rekao je Jovanović.

Neophodno je dalje ulaganje u razvijanje svesti o potrebi osiguranja i korišćenje prostora da se radi na funkcionalnom i finansijskom opismenjavanju nacije kad je ova oblast u pitanju, zaključci su, između ostalog, konferencije.

„Kvalitetno smo radili, ali svakako da postoji prostor da u narednim godinama budemo još bolji sa temama i strukturom publike koja nas sluša“, rekao je Dragan Filipović, potpredsednik UO Udruženja osiguravača Srbije.

„Ova godina bila je istorijska po pitanju šteta u poslednjih nekoliko decenija u Srbiji i tu imamo jako veliki izazov kako da postavimo situaciju da osiguravajuće kuće ne gube pare prodajom polisa, a opet da naši poljoprivredni proizvođači budu zadovoljni kad kupe polisu. Samo 10 do 12 odsto obradivih površina je pod osiguranjem, što je izuzetno malo, svi ostali nisu osigurani. Moramo sa državom zajedno da pronađemo način kako ćemo u ovom segmentu još više da radimo“, istakao je Filipović.

Na konferenciji su bili prikazani i katastrofalni događaji u svetu i kod nas, a zaključak je da je i tu potrebno da se ostvari jedinstvo osiguranja i države, kako bi uspeli zajedno da spreče buduće velike štete u poplavama, zemljotresima, klizištima, bujicama.