Uz kasko sudar osiguranje oslobodite se straha od vožnje!

Nije retko da neki od nas osećaju paničan strah i anksioznost kada ulaze u automobile! Jedni su uznemireni kao vozači, drugi kao suvozači ili putnici. Strah se manifestuje u određenim situacijama kao što su na primer vožnja preko mosta, kroz tunel, na kružnom toku, noću, pri velikim brzinama… E, to je amaksofobija!

Izbegavate li vožnju?

Razlozi za amaksofobiju su uglavnom već preživljeno iskustvo saobraćajne nesreće, ili nedostatak sigurnosti u svoje vozačke veštine. Simptomi su često slični simptomima opšte anksioznosti. A naročito je vidljivo izbegavanje vožnje! Kao i druge specifične fobije, i ova može ometati dnevnu rutinu i uticati na kvalitet života. Ne postoji jednostavan lek, ali dobra vest je da je moguće naučiti kako da se osećate udobno u vožnji. Ne odričite se tako lako komfora, praktičnosti i pogodnosti koje vam auto donosi, učite da budete pažljiv i siguran vozač!

U društvu je lakše!

Za početak, najsigurnije je da saputnik bude profesionalni instruktor vožnje. Nije važno koliko je vremena prošlo od polaganja za vozačku dozvolu, dopunski časovi mogu biti namenjeni svima. Ciljano sa instruktorom vežbajte one situacije koje su vam nelagodne ili koje namerno izbegavate. Takođe, možda se samo plašite da ste sami u automobilu, pa zamolite nekog prijatelja ili člana porodice koji je iskusan vozač, da se vozi s vama. Neka sugerišu na greške, ali bez ljutnje i negodovanja ili povišenog glasa. Što duže budete vozili, strah će postepeno da nestaje!

Napravite „idealne“ uslove za vožnju

Strah pre svega možete pobediti kroz dnevnu vožnju, jer noćna vožnja zahteva posebnu koncentraciju i sigurnost. Za volan sedajte naspavani, i mirne glave. Obujte udobnu obuću, nikako štikle, papuče ili cipele s teškim đonom. Raskomotite se, podesite sedište kako vam odgovara i skinite jaknu. Možete i pustiti muziku koja vam prija, ali je važno da ona ne bude pojačana na maksimum, odnosno mnogo glasna, jer tako ne možete da obratite pažnju na druge učesnike u saobraćaju. Započnite vožnju kratkim i poznatim rutama, blizu kuće, pa postepeno povećavajte vreme putovanja i izloženost situaciji koje se plašite.

„Ali šta ako ipak izazovem nezgodu?“

Najpre, saberite se! Sudar se može desiti i najiskusnijim vozačima! Najvažniji su životi svih putnika. Kada nema posledica ni po čije zdravlje, štete na vozilu se daju popraviti. Zapamtite da niste sami i da je pomoć dostupna. Zato je Kompanija „Dunav osiguranje“ na tržište plasirala novu polisu osiguranja kasko sudar,koja je namenjena fizičkim licima koja su izazvala nezgodu i, pritom, oštetila ili uništila svoje vozilo. Polisa kasko sudar je cenovno najpovoljnija na tržištu za zaštitu automobila i pruža neophodnu dozu sigurnosti i bezbednosti ne samo na putevima Srbije, već i na teritoriji Evrope, Turske i Rusije.

Nikako ne treba da izbegavate vožnju nakon doživljene neprijatnosti na putu, jer ćete tako samo zaboraviti da vozite ili ćete se dodatno obeshrabriti. Strahovi se prevazilaze suočavanjem s njima, a sve je lakše uz pouzdanog prijatelja – kompaniju „Dunav osiguranje“!