Novi svetski brend u industriji stočne hrane kreće iz Feketića

Foto: Ravago

“Ravago” visoko podigao standarde u proizvodnji premiksa

Ulaganjem vrednim čak pet miliona evra u najsavremeniju fabriku u ovom delu Evrope, belgijski “Ravago” stigao je ne samo do pozicije jakog, novog brenda u proizvodnji premiksa za stočnu hranu, već i do reputacije pouzdanog partnera svih stočara u Srbiji i regionu.

Decenijama unazad, sve donedavno, proizvodnja premiksa u Srbiji zasnivala se dobrim delom na poverenju i uverenju poljoprivrednika koji se bave stočarstvom u to da smese za ishranu životinja zaista sadrže sve potrebne i navedene komponente. Otkako je u Feketiću puštena u rad moderna fabrika investirana multinacionalnim kapitalom, to više nije stvar poverenja već kontrole kvaliteta, procedure i primene nauke u svim proizvodnim fazama. Srbija i njena poljoprivreda razvili su brend po kojem će biti prepoznatljivi na evropskom i svetskom tržištu, farmeri su dobili pouzdanog partnera, a potrošači sigurnost u kvalitet hrane na tržištu.

Sistem za mikrodoziranje sa najmodernijim vagama iz Buhler-ovog proizvodnog programa. Fabrika u Feketiću je prva u svetu gde su postavljene. Foto: Ravago

Za to je zaslužna belgijska, odnosno multinacionalna matična kompanija “Ravago”, čiji je menadžment procenio da je Srbija pravo mesto za poljoprivredu, stočarsku, te “fud i fid” industriju pa je stoga i uloženo pet miliona evra u najsavremeniju opremu i omogućena primena nauke u proizvodnji premiksa. Zaslužni su i domaći eksperti, odnosno “Ravagov” tim u Feketiću koji primenjuje najnovije tehnologije, čemu prethodi svakodnevno obilaženje farmi u Srbiji i regionu, razgovor sa uzgajivačima stoke, mentoring i pojedinačan pristup svakom farmeru.

Proizvodni kapacitet fabrike u Feketiću je 12.000 tona godišnje, što je četvrtina potreba celog regiona za ovim proizvodom. Građevinske radove izvela je belgijska firma “Kordel“ (Cordeel), a sva oprema, izrađena po najvišim standardima kvaliteta stigla je od švajcarskog “Bilera“ (Buhler), vodećeg globalnog proizvođača u oblasti tehnologije stočne hrane i prehrambenoj industriji.

Generalni direktor kompanije “Ravago Hemikals” (Ravago Chemicals) u Srbiji Žarko Alargić kaže u razgovoru za “AgroFin” da je trenutno najkvalitetniji model proizvodnje koji poseduje poznata svetska kompanija “Biler” upravo u Feketiću.

Napominjući da je proizvodnja premiksa “Ravagov“ pionirski posao, prvi u ovoj branši, naš sagovornik objašnjava da je top menadžment kompanije uvideo da upravo Srbija ima preduslove za uspešno, inovativno poslovanje u industriji stočne hrane i premiksa u ishrani stoke.

-Preliminarna odluka o tome doneta je na sastanku u Kijevu još 2012. godine, kada su se vlasnici i menadžeri zainteresovali za ovu vrstu proizvodnje u nameri da diverzifikuju svoje aktivnosti i okrenu se hrani, u kojoj vide budućnost – priča Alargić dodajući da su veliku pomoć i podršku u izgradnji pogona imali i od kompanije DSM, globalnog lidera u proizvodnji “fud“ i “fid“ aditiva. – U  toku izgradnje fabrika je bila pod monitoringom eksperata DSM-a i samo puštanje u rad bilo je pod njihovim nadzorom. Inače, DSM  ima 50 fabrika za proizvodnju premiksa u svetu, a nama su izašli u susret i pomogli kako znanjem i savetima, tako i u izboru laboratorijske opreme.

Alargić naglašava da je osnovni princip poslovanja “Ravaga” takav da je nauka na prvom mestu. Po njemu, proizvodnja premiksa i jeste nauka, ona se ne može posmatrati s drugog aspekta. Ništa manje važna nije ni investicija u laboratoriju, naglašava on. Laboratorija je zapravo nadgradnja naučno zasnovanog temelja poslovanja ove kompanije.

-Kontrolišemo sve sirovine, što je od najvećeg značaja. Kontrola sirovina u „Ravago“ laboratoriji, trenutno najsavremenijoj u regionu, je od ključne važnosti jer farmeri uglavnom ne kontrolišu sirovine od kojih prave hranu (kukuruz, pšenica, ječam, soja…). Na taj način se utvrde hemijski i nutritivni parametri za baš te sirovine i ne oslanja se na tablice ili matematičke vrednosti nego na realne. S takvim analizama se zna tačno šta se kojom sirovinom unosi u recepturu. To je, naravno, bitno i sa ekonomske strane i aspekta učešća hrane u ceni koštanja jedinice mere – naglašava Alargić.

Ali, kako smo imali priliku da se uverimo, nisu to jedine vrednosti “Ravaga”. Ovaj proizvođač premiksa ima specifičan pristup farmerima, bilo da je reč o malim poljoprivrednim gazdinstvima ili o velikim farmama i mesnim industrijama. Naime, eksperti ove kompanije obiđu farme – svinja, goveda, ovaca, pilića…, sagledaju proces proizvodnje, savetuju proizvođače kada je o tehnologiji reč i na osnovu svega toga predlažu recepture. Stručnjaci “Ravaga” svakom farmeru pomažu u tehnologiji proizvodnje, menadžmentu, proizvodnom procesu.


 SVAKA GREŠKA ISKLJUČENA
Pored toga što im je u proizvodnji i razvoju inovativnih proizvoda primarna nauka, u “Ravagu“ ističu da je najvažniji kvalitet koji donose sledljivost i kontrola celog procesa.
-Tačnost, to jest sigurnost da premiks sadrži sve što treba za nas je ultimativan zadatak. Eventualne greške u proizvodnji i neusaglašenost proizvoda praktično ne postoje. Sledljivost u proizvodnji je apsolutna pa se u svakom momentu od krajnjeg proizvoda može vratiti unazad do svake pojedine komponente koja je ušla u fabriku. Na taj način greška je isključena – naglašava direktor fabrike u Feketiću.

 LABORATORIJA ZA PRIMER
Laboratorija u Feketiću opremljena je najsavremenijim aparatima koji se koriste za ispitivanje sirovina i gotovog proizvoda. Neki od njih su AAS (Atomic Absorption Spectrometer) – aparat za analizu minerala i teških metala, aparat za analizu vitamina – HPLC (High Performance Liquid Chromatography), kao i NIR (Near Infrared Spectrometer Tango) – brzi analizator za određivanje “vende” analiza.

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 1 u maju 2017)