PREDSETVENA PRIPREMA ZEMLJIŠTA – KAKO NAJLAKŠE URADITI PRIPREMU UZ SAVREMENE PRIKLJUČNE MAŠINE

Kako bi mogli da očekujete uspešan i kvalitetan prinos, potrebno je da se brinete o kvalitetu zemljišta i odradite predsetvenu pripremu zemljišta. Predsetvena priprema treba obezbediti rastresiti površinski sloj zemlje koji će prekriti seme i tvrdu posteljicu u kojoj će seme biti postavljeno. Tvrda posteljica i mek pokrivač je idealno okruženje koje će obezbediti optimalan prinos vaših useva.

Kako ne bi trošili previše vremena i uništavali zemljište različitim mašinama koje ne pružaju dobre rezultate, u nastavku teksta predstavićemo vam dve mašine koje će vam mnogo olakšati posao i uštedeti vreme i novac.

ZAŠTO JE BITNA PREDSETVENA PRIPREMA ZEMLJIŠTA?

Pre nego što pređemo na predstavljanje mašina, prvo ćemo se dotaći konkretno predsetvene pripreme, šta ona obihvata, kada se treba uraditi i zašto je bitna.

Predesetvenom pripremom potrebno je da otklonite neravnine stvorene nakon osnovne obrade, stvorite strukturu oraničnog sloja zemljišta, promešate površinski sloj radi bržeg zagrevanja zemljišta. Sve to prouzrokuje da se sačuva vlaga u zemljištu, pokreće se aktivnost korisnih mikroorganizama koji žive u zemljištu, sprečava se porast korova i poboljšava vazdušni režim zemljišta što omogućava brže klijanje semena.

Najbolje vreme za predsetvenu pripremu je u proleće, kad se površina zemljišta prosuši (ako je osnovna obrada obavljena u jesen). U zavisnosti od tipa zemljišta predsetvenu pripremu treba obaviti 3 do 7 dana pred setvu. U tom periodu dolazi do sleganja setvenog sloja.

Predsetvena pripremana utiče na kvalitet, brzinu setve i ujednačenu dubinu setve. Za ravnomerno klijanje i nicanje semena, dubina rada mora biti ujednačena a najbolje je od 6 do 8 cm. Sa većom dubinom setve od navedene dolazi do produžetka vremena za klijanje i povećanje opasnosti od stvaranja pokorice.

Kako bi sve ovo postigli na najjednostavniji i najkvalitetniji način, potrebni su vam setvospremač ili germinator. U nastavku teksta predstavljamo vam ove dve mašine koje možete pronaći u našoj ponudi.

HUĐIK SETVOSPREMAČ – SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Huđik setvospremač je priključna mašina za traktore, jednostavne i robusne konstrukcije, namenjena za kvalitetnu i ekonomičnu predsetvenu pripremu zemlje, jednu od najvažnijih operacija u tehnološkom procesu proizvodnje ratarskih kultura. Ukoliko se bavite poljoprivredom, pogotovo ako imate veće površine zemljišta, setvospremač je mašina koju jednostavno morate imati. Transportuje se nošen, i jednostavan je za rukovanje.

Setvospremač je sastavljen je od: ramske konstrukcije, ravnajuće letve, radnih tela (S opruga) i ukoliko je veći model poseduje dva ili više krila. Ovo je osnovna verzija, ukoliko imate dodatnih želja i potreba, možemo izraditi prema vašem zahtevu. Sastavljen je od: ramske konstrukcije, ravnajuće letve, radnih tela (S opruga) i ukoliko je veći model poseduje dva ili više krila sa hidrauličnim spuštanjem i podizanjem.

Ramska konstrukcija je napravljana od čelika sa neograničenom garancijom, obezbeđuje visoku stabilnost i dugotrajnost, nisu kruto vezane za osnovnu gredu mašine već se slobodno kreću oko horizontalne šipke, što joj omogućava da savladava neravnosti terena. Mogu imati 2-6 sekcija radnog zahvata od 220cm do 600cm.

Moguće je podešavanje visine ravnajuće letve koja se nalazi u prednjem delu, a dupli valjci obezbeđuju optimalno usitnjavanje i odličan efekat ravnanja zemljišta. Radni organi (S opruge) raspoređene su u 4 reda kako bi sprečile zagušenje, a naš model setvospremača vam omogućava da birate radne organe koje želite (elastične S opruge ili germinatorske S opruge), ali i tela za elastične S opruge (koplje, koplje-kravata, pačje šape raznih veličina bez ili sa samooštrećom oštricom).

HUĐIK GERMINATOR – SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Germinator je kompleksnija varijanta setvospremača, pa ga zato neki nazivaju i “kompleksni setvospremač”. S obzirom da je veći, da ima više funkcija, samim tim je i skuplji ali zato pruža bolje rezultate u samo jednom prohodu.

Ukoliko posedujete veće površine zemljišta koji obrađujete, huđik germinator će vam uštedeti dosta novca i vremena na dužu vremenski period. Kao što smo napomenuli, ova mašina sve radnje i idealno pripremljeno zemljište obavlja u samo jednom prohodu, što će vam godinama doneti manje troškove za gorivo i moći ćete brze završiti čitavu pripremu zemljišta.

Huđik germinator izrađen je od vrlo kvalitetnih materijala koji vam obezbeđuju dugovečnost, što je još jedan dokaz da je kupovina ove mašine vrlo isplativa, gledajući na duži vremenski period. Pored kvalitetne izrade, vrlo je lak za korišćenje i podešavanje, jednostavan sistem omogućava podešavanje različitih koraka radne dubine germinatora bez upotrebe dodatnog alata i poseduje hidraulično zatvaranje krila.

Transportuje se nošen, sklopljen na transportnu širinu do 3 m, a radni zahvat mašine je u zavisnosti od modela. Težina je podešena da se dobija optimalna kompaktnost, tvrdoća gornjeg sloja tako da se može vršiti setva sejalicama sa diskovima i sejalicama sa raonicima na ulagaču semena.

Veliki učinak HUĐIK Germinatora obezbeđuju elementi koji su raspoređeni po sledećem redosledu:

  • – rotor za sitnjenje
  • – germinatorske (ravne) S opruge u 4 reda
  • – daska za ravnanje
  • – rotor za sitnjenje
  • – valjak za sabijanje

PONUDA HUĐIK PRIKLJUČNIH MAŠINA

Nadamo se da smo uspeli da vam približimo važnost predsetvene pripreme i razloge zašto bi trebali imati setvospremač ili germinator „kompanije Huđik“. Najveći deo materijala koji se koristi za izradu naših mašina je Nemačkog porekla i mašine su razvijene u saradnji sa FAKULTETOM TEHNIČKIH NAUKA Novi Sad, sa kojim imamo ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Dodatne informacije o našim priključnim mašinama možete pronaći na našem sajtu ili nas kontaktirajte email-om ili telefonom. Ako želite da mašine pogledate uživo, savetujemo da na našem sajtu pogledate spisak prodajnih mesta i izaberete koja lokacija vam najviše odgovara, a naše stručno osoblje će vam dati sve informacije koje su vam potrebne.