„ZADRUGA“ povećava profit

Foto: ZADRUGA

Neobična inicijativa obradovala voćare u okolini Šapca

Vlasnici plantaža u okolini Šapca više ne moraju da strahuju od nakupaca, i od toga da će cena voća, kada rodi, biti daleko niža od ulaganja koja su imali. Ponuđeno im je neobično, ali, sasvim logično rešenje. Gotovo da se postavlja pitanje, zašto se neko toga tek sada setio… Kompanija „Agro Iris“ iz Šapca, ponudila im je partnerstvo u sušenju njiihovog osnovnog proizvoda – voća, po specifičnom modelu organizacije zasnovanom na principima socijalnog preduzetništva.

Ova kompanija, kako objašnjavaju, proizvodnju bazira na saradnji sa svojim kooperantima, malim poljoprivrednim proizvođačima voća, iz okoline Šapca, sa kojima udružuje resurse, priznaje međusobne troškove proizvodnje i deli ostvareni profit.

– Sam proces proizvodnje počeli smo u avgustu prošle godine, a u prvoj godini pilot proizvodnja je bila bazirana na tri artikla – suva šljiva bez koštice, čips od jabuke i suva kruška – objašnjavaju prve korake u „Irisu“. – Ova, prva godina proizvodnje, takođe, iskorišćena je za standardizovanje kako tehnološkog procesa proizvodnje, tako i administrativno tehničkih procedura. U pitanju je, naime, specifičan model organizacije, koji je tražio poseban pristup.

Foto: ZADRUGA

Proces sušenja voća, kako kažu u „Irisu“, odvija se na poljoprivrednim gazdinstvima kooperanata ove kompanije. Na taj način, praktično, dobija se poluproizvod, koji se transportuje u savremen pogon gde se po svim zahtevanim standardima radi na završnoj obradi i pakovanju proizvoda, odnosno, suvog voća koje su proizveli njihovi saradnici, u finalnu ambalažu.

– Tada su, naravno, naši proizvodi spremni za tržište – jasni su u „Irisu“. – U celom ovom procesu, ništa nije prepušteno slučaju. Kvalitet proizvoda se prati od proizvodnje primarnih sirovina, koji se obavlja u voćnjacima naših kooperanata, do polica maloprodajnih objekata kroz koje plasiramo naše proizvode.

Već u prvoj godini rada ovog, kako ponosno ističu njegovi osnivači, socijalnog preduzeća, usledili su i prvi uspesi i priznanja.

– Dobili smo dve prestižne nagrade – ponosni su u „Irisu“. – Prva je nagrada za kvalitet naših proizvoda i druga za doprinos razvoju lokalne zajednice koju donosi naš model poslovanja zasnovan na principima socijalnog preduzetništva.

Potvrda kvaliteta, kako objašnjavaju u „Irisu“, stigla je sa 84. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, gde je „ZADRUGA“ čips od jabuke osvojio zlatnu medalju za kvalitet, dok je „ZADRUGA“ suva šljiva bez koštice dobila veliku zlatnu medalju za kvalitet i priznanje Šampion kvaliteta grupe proizvoda za suvu šljivu.

Foto: ZADRUGA

Grad prepoznao inicijativu

Brend „ZADRUGA“, kako kažu u „Irisu“, dobio je još jedno prestižno priznanje. Dobitnik je Aprilske nagrade Grada Šapca za doprinos razvoju sela, poljoprivrede i mesnih zajednica kao središta odlučivanja ljudi o poboljšanju uslova života i rada.


NASTANAK

„ZADRUGA“ je, kako objašnjavaju u „Agro Irisu“, brend koji je nastao u okviru projekta „Ruralni razvoj nakon poplava“, koji sprovodi ASB Austrija sa svojim lokalnim partnerom IDC-om, a koji finansira Austrijska razvojna agencija i Grad Šabac.


SARADNJA

U „Irisu“ pozivaju sve zainteresovane kooperante, ali i vlasnike prodavnica, da im se jave, kako bi počeli sa saradnjom. Vlasnici maloprodajnih objekata, a takođe i poljoprivrednici zainteresovani za saradnju sa ovom kompanijom, mogu da ih kontaktiraju putem e-maila, na adresu office@agroiris.org, a takođe i putem telefona +381(63)454047.

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 3 u avgustu 2017)