Platforma za E-poljoprivredu novosadskog Instituta BioSens u konkurenciji za nagradu FAO

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nominovala je digitalnu platformu AgroSens novosadskog Instituta Biosens za nagradu Svetskog samita za informaciono društvo (WSIS Prizes 2021), kao jednu od najboljih aplikacija za E-poljoprivredu. Platforma AgroSens je, podsetimo digitalni alat koji poljoprivrednicima omogućava da prate stanje useva i planiraju aktivnosti pomoću mobilnih telefona ili računara na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, različitih senzora i meteoroloških stanica.

Iz Instituta poručuju da nominacija aplikacije dokazuje da je Institut Biosens na pravom putu kada je reč o digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

„Misija Instituta je da podrži i podigne svest o digitalnoj transformaciju poljoprivrede kao i njenim benefitima. Isto tako da korisnicima platforme pruži sveobuhvatna znanja o tome i učini ih dostupnim široj zajednici“, rekao je za Agrofin povodom nominacije dr Vladimir Crnojević, direktor Insituta BioSenc dodajući da je platforma besplatna i trenutno je koristi više od 15.000  zaintresovanih aplikanata.

B.K.