Elektronska knjiga polja za isplativost proizvodnje

Foto: 123RF

Sa odgovarajućim web aplikacijama pojednostavljuje se kontinuirano praćenje više segmenata poljoprivredne proizvodnje kao i planiranje za nekoliko godina unapred

Poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, opšte je poznato, nemaju obavezu vođenja poslovnih knjiga, već to rade samo oni koji su u sistemu PDV-a i registrovani kao preduzetnici. Potpuno je druga priča sa vođenjem elektronske Knjige polja koja je veoma važna za svaku ozbiljnu i odgovornu, pre svega biljnu, ali i ostale vrste poljoprivredne proizvodnje. Kod nas, izuzimajući velika gazdinstva i agro preduzeća, najveći broj individualnih poljoprivrednika, nažalost, ovu knjigu još uvek ne prepoznaje kao moderan alat za planiranje, praćenje tehnološkog procesa, analizu ulaganja i, konačno, samu isplativost proizvodnje.

-Napredak i razvoj IT tehnologija omogućio je nastajanje elektronske knjige polja. Njenim preciznim i tačnim vođenjem znatno se povećava efikasnost, ali i sagledavanje principa sledljivosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Na jednom mestu mogu da se prikupe sve informacije koje su od značaja za ceo tok proizvodnje od njive do trpeze, posebno u ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu, ali i vinogradarstvu, kaže diplomirani inženjer agronomije Bojana Nešić, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije (PSSS) i dodaje da se u Knjizi polja proizvođačima pruža mogućnost da beleže i prate sve segmente proizvodnje, od stanja zemljišta, posejanih sorti, korišćenih đubriva pa do svih preduzetih mera zaštite i nege useva.

Knjiga polja takođe omogućava da se izradi setveni plan, prati sastav i uporedna analiza zemljišta, utrošak materijala, registruju časovi rada ljudi i mašina…

-Sa odgovarajućim web aplikacijama poljoprivrednici mogu da isprate sve aktivnosti u jednoj proizvodnoj godini. Elektronska Knjiga polja pojednostavljuje praćenje proizvodnje i daje smernice za njeno planiranje za više godina, a sve sa ciljem da se maksimalno izbegnu nepotrebni troškovi, ostvari dobar prinos bez obzira na vrstu proizvodnje i, naravno, ono što je za svakog poljoprivrednika najvažnije – zarada, kaže Nešićeva.

Uprkos svim ovim pogodnostima, poljoprivedni proizvođači zaziru od digitalnog vođenja Knjige polja najviše iz nepoznavanja informatičkih tehnologija i slabe opremljenosti. Poslednjih godina pojedine registrovane internet kompanije i agencije razvile su agro NET platforme i poljoprivrednicima nude stručnu pomoć u vođenju Knjige polja.

-Osnovni paket za male poljoprivrednike ne košta više od mesečne pretplate za mobilni telefon. Za praćenje cele proizvodne godine nudimo popust, a aplikacije prilagođavamo uslovima poslovanja svakog poljprivrednog gazdinstva ponaosob, kaže Una Jovanović Milkovski, programer u preduzeću YuTeam Software iz Zrenjanina i napominje da za vođenje Knjige polja postoji sve veća zainteresovanost poljoprivrednika koji se bave organskom i inovativnom proizvodnjom.

Koje sve prednosti imaju poljoprivrednici koji se opredeljuju za vođenje elektronske Knjige polja?

-Kroz analizu podataka u, recimo, proizvodnji kukuruza proizvođači mogu da vide šta je to što čini najveći trošak. Pokazalo se da su to, u prvom redu, izdaci za seme i mineralno đubrivo, a najmanje za sredstva zaštite. Iz toga se može izvesti zaključak da poljoprivrednici na hemiju, odnosno zaštitu useva, troše mnogo manje nego što se misli, kaže Una Jovanović Milkovski.

Elektronska knjiga polja je posebno od velike pomoći većim gazdinstvima i firmama. Beleže se praktično svi relevantni podaci kao i kontrole rada, na primer, zalivnog sistema i utroška vode. Može da se prati stanje kompletne mehanizacije, što umnogome doprinosi optimizaciji proizvodnje i znatnom smanjenju ukupnih troškova.

-Naša firma sarađuje sa više desetina kooperanata od kojih otkupljujemo i plasiramo poljoprivredne proizvode, uglavnom povrće. Kroz Knjigu polja vodimo evidenciju o proizvodnji koja se odvija kod svakog proizvođača kao i kulturama koje uzgaja. Posebnu pažnju posvećujemo korišćenju preparata koje kooperanti koriste, kako bi pratili u kontinuitetu i imali uvid u zdravstvenu bezbednost svih proizvoda koji izlaze na tržište, kaže Đula Madaras, direktor Carske bašte iz Mužlje koja sa povrćem snabdeva uglavnom velike trgovinske lance.

REALNA SLIKA PROIZVODNJE

Očito, investiranje u elektronsku Knjigu polja u savremenoj poljoprivredi sve više se nameće kao imperativ. Tačna evidencija svega što poljoprivredna gazdinstva koriste i kontrolišu u toku proizvodnog ciklusa, od velike su važnosti. U praksi se, kažu savetodavci PSSS, često dešava da domaćinstva precene očekivane prihode, a potcenjuju ukupne troškove, što u nemalom broju slučajeva ostavlja dugoročne posledice na poslovanje i planiranje proizvodnje. Uredna evidencija u Knjizi polja svakom domaćinstvu daje realnu sliku proizvodnje i doprinosi donošenju poslovnih odluka sa što manje rizika.

Foto: YuTeam Software