Francuski zmaj štiti polja

Foto: EcKER DOO

Za samo nešto više od godinu dana ekološki uređaj SCARYBIRD doneo veliku uštedu poljoprivrednicima u odbrani od ptica štetočina

Novosadski EcKER DOO obeležio je u Privrednoj komori Vojvodine završetak poslovne godine i više nego uspešne jednogodišnje promocije francuskog ekološkog uređaja SCARYBIRD, čiji je distributer za Srbiju i zastupnik za Jugoistočnu Evropu. Ovaj uređaj je potpuna novost na našem tržištu, sa kojim poljoprivrednici do sada nisu imali prilike da se upoznaju niti koriste na svojim imanjima. Po konstrukciji i obliku to je zmaj sa izgledom orla, a osnovna funkcija mu je da odbija ptice štetočine sa ratarskih useva, vinograda, voćnjaka, povrtnjaka, kao i da štiti ribnjake od kormorana… To se postiže oponašanjem leta velike ptice predatora od kojih male i slabije ptice, što je naučno dokazano, zaziru i sklanjaju se na bezbednu udaljenost.

Video: SCARYBIRD

-U praksi, primenom ovog uređaja, svi poljoprivrednici, ratari i povrtari, voćari i vinogradari, ostvaruju velike uštede s obzirom da im ptice štetočine u toku sezone unište i do 50 odsto roda, kaže za AgroFin Aleksandar Čerevicki, bivši sportista, a danas uspešan i priznat preduzetnik.

Čerevicki veli da je SCARYBIRD uređajem učinio pionirske korake u prezentovanju potpuno drugačijeg i, za naše prilike, neuobičajenog modela zaštite useva od ptica štetočina. Iako se ovakav uređaj već prodaje u tridesetak zemalja u svetu, trebalo je čitavih godinu dana da naši poljoprivrednici shvate i prihvate „francuskog zmaja“ ili „ptičurinu“, kako mnogi kažu. Održane su brojne prezentacije na raznim skupovima i sajmovima u Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Kragujevcu, Bačkom Petrovcu, Melencima, Paliću, Nišu, Hajdukovu, Zlatiboru…

Aleksandar Čerevicki, Foto: EcKER DOO

-Sa zadovoljstvom ističem da broj zadovoljnih kupaca raste i njihova paleta se sve više širi. Posebno smo počastvovani što se naša ptičurina vijori na oglednim poljima eminentnog Instituta NS seme. Ne samo u našoj zemlji već i Rumuniji i Mađarskoj, a uskoro u Moldaviji, Bugarskoj i Ukrajini… gde smo takođe prisutni na brojnim seminarima i prigodnim prezentacijama, kaže Čerevicki i napominje da je uređaj SCARYBIRD tražen i kod nove kategorije kupaca, poput fudbalskih klubova (zbog zaštite travnatih terena), aerodroma kao i skupština stanara stambenih zgrada koje imaju problema sa golubovima i njihovim izmetom.

Na svečanosti obeležavanja godine dana rada, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz sveta privrede i nauke, Čerevicki je istakao da će i u narednoj 2019. godini EcKER DOO najviše pažnje posvetiti poljoprivrednicima.

-Postali smo član evropskog udruženja „Dunav soja“ koje obuhvata 16 zemalja Dunavskog sliva sa oko 280 članova. Trudićemo se i očekujemo da saradnja bude uspešna na obostrano zadovoljstvo, istakao je Čerevicki.


SCARYBIRD – UREĐAJ ZA BUDUĆNOST

Uređaj SCARYBIRD je težak svega dva kilograma, lako se i brzo montira, prenosiv je, pokreće se samo energijom vetra i radi non-stop. Izrađen je od profesionalnih materijala koji se koriste u alpinizmu, padobranstvu i planinarstvu, a koji su otporni na ekstremne vremenske uslove. Potpuno je ekološki ispravan i, što je veoma bitno, bezbedan je i ni na koji način ne utiče na životnu sredinu ili useve. Koristi se kad se ukaže problem, jednom ili više puta u toku sezone, a što je najvažnije za odluku o nabavci – nije skup i traje više sezona.

Video: SCARYBIRD