GLOBALG.A.P. – u džepu

Foto: GetG.A.P.

Aplikacija za „pametne“ telefone i računare koja olakšava uvođenje i kontrolu GLOBALG.A.P. standarda uskoro i na našem jeziku

Standardizacija je, na putu prema razvijenoj poljoprivredi postala neminovnost. Toga su svesni i „ozbiljni“ poljoprivredni proizvođači, koji, ako već nisu krenuli, uveliko razmišljaju o uvođenju GLOBALG.A.P. standarda, koji, kako ocenjuju stručnjaci, u poljoprivredi predstavlja ono što je HACCP standard u preradi, odnosno, proizvodnji hrane. Ovaj posao bi im uskoro trebalo da bude mnogo lakši, jer će, kako je za „AgroFin“ potvrdila Aleksandra Kolar, zadužena za odnose sa javnošću u internacionalnoj kompaniji GetG.A.P., i poljoprivrednici u Srbiji dobiti mogućnost da program za računare i „pametne“ telefone, koji olakšava uvođenje i kontrolu ovog standarda, koriste i na srpskom jeziku.

Sam GLOBALG.A.P. je, kako objašnjava Kolarova, standard koji je izuzetno važan svakom poljoprivredniku koji planira da svoje proizvode plasira u neki od velikih trgovinskih lanaca.

– Ovaj standard, kao i HACCP obezbeđuje sledljivost proizvoda, odnosno, mogućnost da se kvalitetno prate sve tačke njegove proizvodnje – podseća Kolarova. – Sam posao uvođenja, a i kasnije kontrole ovog standarda nije lak posao, tim pre što traži mnogo rada, u velikom broju koraka. Upravo zbog toga, razvijen je program, koji sam po sebi može poljoprivrednicima da pomogne u tome da im sistematizuje materijal, da upozorava na moguće propuste, ali i da im, praktično, omogući da posao oko GLOBALG.A.P.-a koji može da se nagomila, reše za nekih sat vremena dnevno. Samim tim, kada dođe vreme za sertifikaciju, ili produženje sertifikacije, taj posao dočekuju spremni, bez iscrpljujućeg kampanjskog rada.

Aleksandra Kolar, Foto: Privatna arhiva

Kolarova, takođe, navodi kako je GLOBALG.A.P. do kraja 2016. godine bio priznat u 125 zemalja u svetu, na svim kontinentima i da ga je uvelo više od 175.000 poljoprivrednika.

– I kod nas se za uvođenje ovog sertifikata opredelilo nešto više od 200 poljoprivrednika, ali, pravi „bum“, kao što je to bilo sa HACCP standardom, tek očekujemo – jasna je Kolarova. – I sada, potpuno besplatno, poljoprivrednici mogu da preuzmu našu aplikaciju, i da si olakšaju život, pre svega zbog toga što je izuzetno intuitivna, i što se, zaista, lako savladava. Naravno, prepreka im može biti nemački ili engleski jezik, ali, vrlo brzo, ni to neće biti problem, jer će stići aplikacija prevedena na naš jezik, i pristupačna bukvalno svima.

Sam GLOBALG.A.P. – odnosno, u slobodnijem prevodu standard koji podrazumeva primenu dobre poljoprivredne prakse, omogućava i izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržišta Evropske unije. Manji poljoprivredni proizvođači takođe mogu da plasiraju svoje proizvode kroz veće trgovinske lance, gde je posedovanje standarda takođe neophodan preduslov kao dokaz sigurnosti prehrambenog proizvoda i njegove sledljivosti.

Sam standard, inače, donosi povećanje troškova proizvodnje, posebno sa stanovišta vođenja evidencije, a među problemima su se iskristalisali i neadekvatan pristup informacijama neophodnih za sertifikaciju, nepostojanje podrške za jednostavnije i razumljivo tumačenje zahteva standarda, pronalaženje GLOBALG.A.P. sertifikovanih proizvođača, pronalaženje sertifikacionih kuća i konsultanata…

– Upravo u tome naša kompanija je našla svoje mesto – jasna je Kolarova. – Naša aplikacija ima za cilj da olakša praćenje potrebnih procedura i procesa prilikom uvođenja standarda, i verujemo da će je poljoprivrednici dobro prihvatiti.


NASTANAK

Foto: GetG.A.P.

GLOBALG.A.P. je nastao 1997. godine, na inicijativu 17 evropskih maloprodajnih lanaca, koji su želeli da nađu trajan i efikasan način kontrole dobavljača svežeg voća i povrća. Te godine formirana je radna grupa evropskih trgovaca sa ciljem da novim sistemom spreče pojavu neželjenih skandala, a nevladinoj organizaciji „Food Plus“ iz Kelna, poveren je zadatak sastavljanja standarda dobre poljoprivredne prakse (Good Agriculture Practice – G.A.P.). Sam standard, čiji su temelji postavljeni, dobio je naziv EUREPG.A.P. S obzirom da je do 2007. godine broj sertifikovanih proizvođača po ovom standardu na svim kontinentima premašio 80.000, odlučeno je da standard ponese novo, adekvatnije ime, GLOBALG.A.P.