Pošalji SMS da voda krene

Foto: smartwatering.rs

Studenti iz Novog Sada razvili sistem za navodnjavanje sa daljinskom kontrolom

Srećom pa Lazar Jovanović, diplomac na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu nije imao komad zemlje u blizini grada u kom studira. Da je imao to parče zemlje, Srbija nikada ne bi dobila jedinstveni sistem za navodnjavanje, koji se pokreće i zaustavlja putem SMS poruke, a može na isti način i da vlasniku „odgovori“ na pitanja o vlažnosti zemljišta, nivou vode u rezervoaru…

A sve je, kako priča ovaj neobični inovator star 24 godine koji je sa kolegom i vršnjakom Zoranom Đukićem, programerom i studentom master studija na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu razvio sistem, krenulo jednostavno.

– Poreklom sam iz Malog Zvornika, tamo mi žive roditelji, pa sam, na komadu zemlje od 20 ari, nekih šest kilometara od porodične kuće poželeo da zasadim lešnike – priča Jovanović, koji bi uskoro trebalo da završi studije na studijskoj grupi „Elektrotehnika – energetska elektronika i električne mašine“ FTN. – Za ovo koštunjavo voće sam se odlučio jer mu je cena stabilna i ne traži mnogo nege. Dovoljno je da se parcela obiđe jednom nedeljno, pa čak i ređe.

Pokazalo se, međutim, priča ovaj vedri apsolvent, koji je uz studiranje angažovan i u kompaniji „Šnajder Elektrik“, čiji je stipendista, da mlade sadnice daleko bolje napreduju, a i da žbunovi leske daju i za trećinu veći rod ako se navodnjavaju. Jovanović, međutim, nije želeo da iko ima obavezu da dolazi do parcele i da uključuje sistem za navodnjavanje.

– Odlučio da iskoristim svoje znanje sa fakulteta, a angažovao sam i kolegu Đukića i posle nekih tri meseca rada, u maju ove godine, a posle celog niza pokušaja i pogrešaka, dosta potrošenih električnih komponenti, postavili smo efikasan sistem za navodnjavanje koji pokrećem, zaustavljam i kontrolišem putem SMS-a, iz Novog Sada – objašnjava Lazar. – Osnovna prednost ovog sistema u odnosu na one koji se oslanjaju na internet jeste to što mu nije potrebno stalno napajanje električnom energijom. Dovoljno je da imate signal mobilnog telefona na parceli i naš sistem na njoj će raditi. Tu je i mogućnost da se programira dužina navodnjavanja, odnosno, da se ne desi da sistem radi ceo dan ili noć, ako vlasnik smetne s uma da pošalje poruku za zaustavljanje…

Jovanović i Đukić su, već mesec dana kasnije, osnovali firmu „Smart votering“, i svoje rešenje su ponudili na tržištu, i to u tri „nivoa opreme“.

– Imamo osnovni sistem, koji SMS-om pokreće i na isti način zaustavlja navodnjavanje, odnosno, daljinski uključuje pumpe i ventile – precizira Jovanović. – Tu je i onaj složeniji, koji ima senzore koji kontrolišu vlažnost zemljišta i senzore koji kontrolišu nivo vode u rezervoarima, a i onaj, „zaokruženi“, koji ima i solarni panel, tako da mu ne treba nikakav izvor energije, a samim tim, i najskuplji je.


 KUPIO ŠEST SISTEMA 

Interesovanje za ove sisteme, kaže Jovanović, brzo se pokazalo. Već se javilo nekoliko stotina poljoprivrednika, zainteresovanih da ih ugrade, tim pre, što mogu da se prilagode svakom postojećem sistemu za navodnjavanje.

– Jedan od kupaca, iz Prijepolja, koji se bavi malinama, odlučio je da kupi čak šest sistema – zadovoljan je Jovanović. – Ima, naime, šest parcela koje želi da navodnjava. U pregovorima smo, i očekujemo da uskoro sistem ugradimo i na nekim imanjima u Bosni i Hercegovini.


 PLANOVI 

Cilj nam je da okupimo ekipu stručnjaka, koji će se baviti navodnjavanjem, daljinskim upravljanjem i solarnim panelima, odnosno, korišćenjem solarne energije – najavljuje Jovanović. – Nadamo se, takođe, da će se naći i domaći proizvođač elektronskih komponenti koje koristimo, da sarađujemo s njim, kako bi ceo sistem bio delo domaće pameti.

Lazar Jovanović, Foto: Privatna arhiva

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 2 u junu 2017)