Slobodan Cvetković: Poljoprivredni sajam spaja najuspešnije

Slobodan Cvetković, Foto: Novosadski sajam

Sajam predstavlja stratešku tačku povezivanja biznisa, istovremeno spajajući uspešne kompanije i uspešne pojedince

O ulozi Novosadskog sajma u biznisu, o ovogodišnjoj izložbi, koja sutra otvara kapije i okuplja 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a predstavlja i robe i usluge iz još toliko država, o tri jubileja koje Sajam obeležava, kao i o značaju povezivanja privrednika, razgovarali smo sa mr Slobodanom Cvetkovićem, generalnim direktorom ove eminentne sajamske kuće.

AgroFin: Kako vidite ulogu Novosadskog sajma u savremenom svetu biznisa i poljoprivrede?

Slobodan Cvetković: Uloga Sajma je izuzetno značajna, a to se posebno ogleda u vreme Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji je pravo ogledalo agrara i presek najaktuelnijih tema, trendova, proizvoda i usluga, važnih kako za nacionalno tržište, tako i za širi region. Ova naša najznačajnija sajamska manifestacija povezuje privredu Srbije i zemalja iz regiona sa državama iz celog sveta. Na njemu se Istok i Zapad sreću i u ekonomskom i u diplomatskom kontekstu. Promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u poljoprivredi, a snažna je podrška privredi Srbije. Zbog toga mislim da nije suviše pretenciozno da se kaže kako je majski sajam u Novom Sadu najznačajniji agrobiznis događaj u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

AgroFin: Sajam ove godine obeležava tri lepa jubileja. Koliko takva tradicija obavezuje?

Slobodan Cvetković: Naravno da velika tradicija obavezuje, i da nam je podsticaj da radimo još bolje. Tim pre što Sajam, koji već 85 godina povezujući lidere i sam stiče lidersku poziciju, spaja najvrednije što Srbija ima s najboljima iz celog sveta, a takođe, predstavlja stratešku tačku povezivanja biznisa, istovremeno spajajući uspešne kompanije i uspešne pojedince. Kada se tome da radimo već 85 godina, doda i to da upravo u ovoj godini obeležava i 95 godina postojanja, a i 130 godina od prvog ocenjivanja kvaliteta proizvoda u Novom Sadu, jasno je da nam je cilj da ovu godinu obeležimo najboljom sajamskom manifestacijiom u 21. veku.

Foto: Novosadski sajam

AgroFin: Kako to planirate da ostvarite?

Slobodan Cvetković: Na Poljoprivredni sajam dolazi 1.500 izlagača iz 30 zemalja, a biće predstavljeni proizvodi i usluge iz još toliko država, pa je već to preduslov jako lepog uspeha. Uz to, imamo i značajno povećanu površinu angažovanih izložbenih kapaciteta, tako da će posetioci moći da vide ponudu izlagača na 58.000 kvadratnih metara, odnosno 11.000 zatvorenog i 47.000 kvadratnih metara otvorenog izlagačkog prostora. U odnosu na prethodnu godinu, imaćemo značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, zemalja koje prošle godine nisu bile prisutne.

AgroFin: Već po tradiciji, svake godine poljoprivredni sajam ima zemlju – prijatelja. Ko je ove godine poneo ovu prestižnu titulu?

„Predstavićemo i jedinu samohodnu multifunkcijsku mašinu na svetu, koju stručnjaci najavljuju kao apsolutni hit“

Slobodan Cvetković: Zemlja prijatelj sajma je ove godine Francuska, a samu manifestaciju obeležiće i deset kolektivnih izložbi značajnih poljoprivrednih zemalja. Uz Francusku, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska, Španija i Tunis.

AgroFin: Kakva je saradnja Vaše kuće sa Ministarstvom poljoprivrede?

Slobodan Cvetković: Naravno da imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a to se ogleda i u tome što je Ministarstvo i ove godine podržalo organizovanje Nacionalne izložbe stoke, na kojoj će biti 1.600 živih eksponata. Pored toga će u okviru izložbe „Kvalitet više“ predstaviti organsku proizvodnju, proizvode sa oznakom geografskog porekla i prvi put srpske “kraft” pivare.

AgroFin: Ministar poljoprivrede Srbije, neće biti jedini koji će ove godine posetiti sajam…

Slobodan Cvetković: Do sada imamo najavu da će na Sajmu biti 15 ministara poljoprivrede, kao i brojni ambasadori. Imaćemo kako političke, tako privredne, ali i naučne delagacije koje dolaze iz Kine, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Češke, Letonije, Rumunije, Crne Gore, Slovačke, Albanije, Francuske, Rusije, Holandije, Tunisa, Južnoafričke Republike…

AgroFin: Uz već „standardne“, pojavljuju li se i novi izlagači na Sajmu?

Slobodan Cvetković: Ne krijemo zadovoljstvo što je među izlagačima ove godine povećan broj firmi iz naftne industrije, kao i onih koji prodaju đubriva i semena, a ni time što će na izložbi poljoprivredne mehanizacije nastupiti Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao i drugi distributeri i zastupnici koji posluju u našoj zemlji, ali i firme iz Austrije, Češke, Indije, Italije, Nemačke, Turske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine.

Foto: Novosadski sajam

AgroFin: Najveću pažnju, već godinama, privlači izložba poljoprivredne mehanizacije. Šta će posetioci ove godine moći da vide?

Pročitajte još:

Poslovni susreti i predavanja za vreme Poljoprivrednog sajma

Slobodan Cvetković: Imaćemo, ove godine, uz „redovne“ traktore i dosta mehanizacije koja nije baš uobičajena na srpskim njivama, a prodaje se po vrtoglavo visokim cenama. Među ponuđenim mašinama, kao i svake godine, biće i Holmerov kombajn T4 za šećernu repu, koji košta oko 600.000 evra, a tu je i „Džon Dir” traktor za 300.000 evra. Predstavićemo i jedinu samohodnu multifunkcijsku mašinu na svetu, koju stručnjaci najavljuju kao apsolutni hit. Osnovna funkcionalnost joj je da radi kao samohodna prskalica, a pritiskom na dugme u kabini, pretvara se u samohodni rasturivač granulisanog đubriva. Posebno je značajna jer prihranjuje useve prema realnim potrebama u realnom vremenu, a može da isprska ili prihrani do 45 hektara na sat.

AgroFin: Uz mehanizaciju, i izložba stoke je izuzetno posećena. Hoćemo li ove godine imati „zvezde“ ove izložbe?

Slobodan Cvetković: Naravno da će se i ove godine, na izložbi stoke pojaviti bikovi “teškaši”. Ove godine „zvezde“ će biti bik simentalske rase Disko težak 1.600 kilograma, najveće grlo, a uz njega će tu biti i Vili, belgijsko plavo goveče – bik „bodibilder“, rase koja će prvi put biti viđena na Novosadskom sajmu. Star je nepunih godinu dana, a težak oko 600 kilograma.