Hollo Company donosi najbolju svetsku genetiku

Foto: Topigs Norsvin

Farma će imati kapacitet od 749 krmača, a očekuje se da godišnje plasira oko 25.000 prasića

Doroslovo će, kako stvari stoje, vrlo brzo zauzeti važno mesto na mapama koje koriste uzgajivači svinja. U ovom mestu, nedaleko od Sombora, „Hollo Company“ ovih dana privodi kraju radove na izgradnji najsavremenije farme svinja u Evropi, u kojoj će se, kako je za „AgroFin“ potvrdio Ronald Holo, koji sa majkom Reginom koja je zvanično vlasnik, i dva brata – Robertom i Rolandom, vodi ovu kompaniju, gajiti svinje najboljih svetskih genetskih linija.

U ovaj posao, koji podrazumeva i učešće kooperanata, kako objašnjava Holo, do sada je njegova kompanija uložila oko četiri miliona evra, a prvih 800 najkvalitetnijih nazimica iz Holandije, iz svetski poznatog genetskog centra „Topigs Norsvin“, trebalo bi da pristignu u Srbiju za nekoliko dana.

– Farma će imati kapacitet od 749 krmača, a očekujemo da sa farme godišnje plasiramo oko 25.000 prasića – objašnjava Holo. – Planiramo da kao priplodne nazimice zadržimo između pet i šest hiljada prasića, dok bi ostale plasirali u uslužni tov.

   

Na ovom poslu, „Hollo Company“, kako navodi naš sagovornik, planira da angažuje 35 kooperanata. Sa prvih 15, već su ušli u posao.

– Ne žurimo sa traženjem kooperanata, važno nam je da to budu pouzdani ljudi koji znaju svoj posao, jer bi bilo jako nezgodno da se nađe jedan koji će potrošiti sve što je ostalih 20 stvaralo – jasan je Holo. – Prvi krug kooperanata, naravno, biće iz Doroslova, čisto iz praktičnih razloga, lakše saradnje, ali, verujem da će biti dovoljno posla i za ostale ambiciozne farmere.

Kooperanti će, kako objašnjava Holo, dobijati prasiće težine 25 kilograma, a njihov posao će biti da ih utove do težine od 110 kilograma, sa zaradom od oko 12 evra po komadu.

Foto: Hollo Company

– Važno je napomenuti kako pokrajinski i republički organi, kao i fondacija Vlade Mađarske „Prosperitati“ subvencionišu izgradnju novih kapaciteta za stočarstvo, tako da bi kooperanti mogli da dobiju i više od 40 odsto novca potrebnog za izgradnju farme – precizira Holo. – Računali smo da bi se ta investicija, ako se gaji 200 komada svinja u turnusu, isplatila za godinu dana, a da na farmi, sagrađenoj po najnovijim svetskim standardima, kao što je i naša, jedan čovek ima oko 45 minuta aktivnog posla dnevno. Uz to, računica je pokazala da bi, kada isplati sve kredite i obaveze, kooperantu u prvoj godini trebalo da ostane oko 600 evra mesečno čiste zarade. Već sledeće godine, zarada bi se povećala na 1.000 evra. Naravno, računica kaže da bi godišnje trebalo da utovi 600 tovljenika.

Holo objašnjava i kako očekuju da će se njihovo ulaganje, od četiri miliona evra, isplatiti za nekih pet ili najviše šest godina.

– Imamo jako dobru dinamiku radova – jasan je Holo. – Prve nazimice nam stižu u karantin, i u njemu će biti taman dok mi na našoj farmi postavimo krov i završimo ostale poslove oko opremanja… Samim tim, verujem da će se i ostali poslovi odvijati prema planovima i da će za dva meseca farma početi sa radom.


TOPIGS NORSVIN

Foto: Topigs Norsvin

Naši partneri iz Holandije, „Topigs Norsvin“ su u stvari neprofitna organizacija, koja se bavi isključivo unapređenjem kvaliteta genetike kod svinja – objašnjava Holo. – Osnovalo ju je 6.000 farmera iz Holandije, kojima je od profita koji donosi ovakav centar, važnije da dobiju kvalitetna grla, a samim tim i bolji prihod na svojim farmama. O tome koliko su uspešni, najbolje govori to što je „Topigs Norsvin“ jedina kompanija na svetu koja u svojim materijalima navodi kako imaju najkvalitetniju svetsku genetiku kada su svinje u pitanju. Konkurentske, kod nas mnogo hvaljene firme, to ne pišu…