Tradicija donosi zaradu

Foto: But&Co

Umesto da prodaju svinje, Jovanovići osnovali kompaniju „But&Co“ i nude mesne prerađevine napravljene po porodičnoj recepturi

Kada Sremca upitate čije su kobasice, kulen ili šunka najbolje, odgovor će biti jasan… Naravno, njegove! Uslediće, takođe, i priča o generacijama stvaranim i proveravanim recepturama. A da sve ne ostane na priči, odlučila je porodica Jovanović iz Laćarka, kod Sremske Mitrovice koja je odlučila da generacijama sakupljano iskustvo prevede u porodični posao, i tako ostvari dodatnu zaradu.

Na ovu ideju, kako objašnjava Branislav Jovanović, idejni pokretač cele priče, koji je i osnovao porodičnu kompaniju „But&Co“, došli su kada su videli da je zarada od gajenja svinja, posla kojim se već dugo bave, sve neizvesnija.

– Znanja nam nije nedostajalo, a i hrabrosti imamo, pa smo uložili u pogon za preradu mesa, odnosno, izgradili smo, prošle godine, najsavremeniji mogući objekat, sa svim neophodnim sertifikatima, u koji smo uložili oko 24 miliona dinara – navodi naš sagovornik. – Na taj način stekli smo mogućnost da deo od oko 1.800 tovljenika, koje gotovo u celosti hranimo hranom proizvedenom na našim njivama, sami i preradimo u najkvalitetnije mesne prerađevine.

Branislav Jovanović, Foto: But&Co

Ovaj mladi, visokoobrazovani čovek koji je završio tri fakulteta, i stekao zavidno iskustvo u najvišim krugovima administracije Rusije, objašnjava kako se, već godinama i generacijama, s kolena na koleno, u njihovoj porodici prenosi tajna pravih ukusa Srema.

– Uz mnogo truda, ljubavi i pažnje naša porodica je uspela da sačuva tradiciju proizvodnje suhomesnatih proizvoda na prirodan način, baš onako kako se to radilo u Sremu od davnina – jasan je Jovanović. – Naša porodica vuče korene još od 1756. pa i ranije, a od tada se i bavi preradom mesa. Samim tim, to, generacijsko iskustvo uklopili smo u ovu, prerađivačku priču.

A to je, uz strogo kontrolisanu proizvodnju svinja i odabir najboljih komada mesa, koji postaju deo palete proizvoda „But&Co“ bilo ključno za vrhunski kvalitet proizvoda.

– Sami proizvodimo hranu za životinje sa naše farme, a njihovo meso koristimo u proizvodnji, pa možemo da garantujemo vrhunski kvalitet i 100 odsto sremski proizvod – ponosan je Jovanović. – Svi naši proizvodi su bogati istinskim ukusima prirodno odimljenog i osušenog mesa, začinjenog samo sa začinima iz našeg kraja. Samo na taj način dobijamo pravi gastronomski ugođaj i „eksploziju“ ukusa.

Jovanović se, kako priča, često priseća i legende koja kaže da su Sremci počeli da suše meso još pre nego što je gavran pocrneo.

Foto: But&Co

– Tako kaže legenda, ali ja mislim da su moji mudri Sremci samo iskoristili ono najbolje što nam je priroda dala, a prema ovom, mom, ravnom Sremu je priroda bila darežljiva – priča Jovanović. – Specifičnost naših proizvoda je upravo u tome što u potpunosti možemo da kontrolišemo ceo proces počevši od zrna kukuruza i pšenice, preko praseta do finalnog proizvoda u vidu kulena, kobasice, šunke… Naravno, jako je važno i to što se svi naši proizvodi konzerviraju isključivo prirodnim sušenjem, bez bilo kakvih dodataka nitrita, šećera, starter kultura i ostalih nepotrebnih sastojaka za ubrzano zrenje. Proces zrenja je iz tog razloga dosta dug tako da sremski kulen zri oko pet meseci dok je kod šunke taj proces duži i traje od 15 do 20 meseci.


PORODICA I PROFESIONALCI

Ceo posao oko prerade nije klasičan, jer nam količine diktira brzina zrenja i sušenja – objašnjava Jovanović. – Samim tim, sve poslove, za sada, obavlja porodica, osim u vreme kada pripremamo proizvode za sušenje. Tada angažujemo tri vrhunska, profesionalna mesara.


ISPLATIVOST

Kada bih rekao da nam se, već sada, posle nepune dve godine, ulaganje isplatilo, ispalo bi da imamo najbolji i najprofitabilniji posao na svetu – smeje se Jovanović. – Za sada su naši proizvodi našli svoje mesto na tržištu, mi smo uložili u nabavku dodatne opreme za pakovanje, seckanje i vakumiranje, tako da očekujemo da dođemo i do šireg kruga kupaca, tako da se može reći, da se investicija u preradu lepo isplaćuje…