Od hobija do ozbiljnog posla

Foto: Pixabay

Iskustva Radoslava Bjekića iz Čeneja, jednog od najvećih proizvođača jaja u okolini Novog Sada

Kada je, pre više od 20 godina, počinjao sa uzgojem koka nosilja, sve je trebalo da bude hobi, a završilo je kao vrlo ozbiljan posao, u koji je Radoslav Bjekić, sa porodicom, do sada uložio gotovo milion evra. Sa njegove farme, smeštene u Čeneju, pored Novog Sada, svakodnevno u najveće trgovačke lance plasira se oko 12.000 komada svežih jaja…

Na farmi koja je, kako objašnjava Bjekić, sagrađena po svim pravilima HACCP standarda, trenutno gaji 28.000 koka nosilja, a tu je i prostor u kojem se gaji još 14.000 mladih pilića.

– Odlučio sam se, sada već davne 1990. godine da ozbiljnije krenem u posao proizvodnje jaja, tako da sam tada nabavio prve koke nosilje, a profesionalno sam u poslu poslednjih 15 godina – priseća se Bjekić. – Farmu sam proširivao iz godine u godinu, uzimao sam ozbiljne bankarske kredite, ali, zahvaljujući pre svega ozbiljnom i posvećenom radu, uspevao sam da ih na vreme servisiram.

Bjekić napominje, kako se farma nije gradila samo novcem od kredita. Oni su, kako kaže, korišćeni za najveće investicije, odnosno, za nabavku opreme, izgradnju prostora za držanje koka i pilića, a takođe i za prostorije u kojima se jaja pakuju, ali i hladnjaču u kojoj se skladište kraće vreme.

– Sav višak novca koji je stizao od prodaje jaja, takođe smo investirali – jasan je Bjekić. – Samo prošle godine, proširili smo farmu, sa novim kapacitetima u kojima možemo da držimo 14.000 koka, ali, verujem da to neće biti kraj. U kom pravcu će dalji razvoj da ide, videćemo…

Bjekić, trenutno, na farmi zapošljava osam radnika, farma je „u pogonu“ 11 meseci godišnje, a hranu za koke nosilje i piliće obezbeđuju sa svojih 50 hektara oranica u okolini Čeneja.

– Uz ovu zemlju, naravno, morali smo da uzmemo u zakup i još oranica, kako bismo postigli da proizvedemo dovoljno hrane – jasan je Bjekić.- Zemlju sam uzimao u zakup od privatnika, pošto sam ove godine, od države, pod povoljnijim uslovima, uspeo da zakupim samo jedan hektar. Izgleda da na Čeneju ima jako mnogo dobrih i velikih farmera, vlasnika farmi goveda, ili svinja, tako da za nas, sa farmama koka nosilja i nije ostalo mnogo zemlje.

O tome, kakve mu je probleme ovakva odluka nadležnih napravila, Bjekić ne govori mnogo, ali, napominje kako je, ranijih godina, od države, u zakup, kao stočar, dobijao i 47 hektara oranica.

– Stvari su se promenile – kaže Bjekić. – Verujem da ćemo i ovako uspeti da radimo kvalitetno, ali, naravno, bilo bi lakše kada bismo imali podršku države.


ZA PRIMER

Bjekić je, kao jedan od ozbiljnih proizvođača, proglašen u izboru “Pro kredit banke“ za „Pro agro lidera“, najboljih u svojoj oblasti proizvodnje. Tada je imao prilike da se, na stručnom, studijskom putovanju, upozna sa iskustvima poljoprivrednika u Italiji, u oblasti Toskana. Kako kaže, mnoga od iskustava uspešno je primenio i na svojoj farmi.

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 2 u junu 2017)