Pomoć uvek dobro dođe

Foto: Privatna arhiva

Iskustvo porodice Šijački, vinogradara i vinara, sa kreditima, subvencijama, podsticajima

Prvi vinograd posadio je pre 33 godine, na obroncima Fruške gore, u rodnom Banoštoru, iz njega i dalje bere grožđe, i pravi vino. Milan Šijački, vinogradar i vinar, vlasnik istoimene vinarije, koju uspešno vodi sa kćerkom Ivanom i sinom Milenkom, trenutno obrađuje oko 10 hektara vinograda, godišnje proizvede 70.000 litara najkvalitetnijeg vina, koje, do prodaje, skladišti u novom podrumu, predviđenog kapaciteta 100.000 litara. A sve je, kako priča, krenulo iz ljubavi…

Šijački, su, objašnjava naš sagovornik, vinograde imali generacijama unazad. Bilo je logično da i on nastavi s tim poslom, ali i podigne ga na viši nivo, odnosno, da od toga napravi porodični posao. U njega je, kako sam kaže, do sada cela porodica, uz nebrojene sate rada, uložila i nekoliko stotina hiljada evra.

–  Iskreno, nisam nikada računao koliko smo uložili, pošto je to išlo iz godine u godinu – priča Šijački. – U početku smo ulagali samo svoja sredstva, pre svega u kupovinu zemlje, i pripremu za podizanje vinograda, a tek kasnije, kada smo malo „krenuli“, pre nekih osam godina, počeli smo da koristimo podsticaje, subvencije i kredite. Pokazalo se, naravno, da je svaka pomoć dobrodošla…

Šijački su, kako objašnjava Milan, prve podsticaje koristili upravo za sadnju vinove loze. Državna podrška, odnosno, subvencija, bila je različite visine iz godine u godinu, ali, iznosi su bili solidni, i umnogome olakšavali poslovanje.

– Imali smo, jedno vreme, i povraćaj sredstava od 100 odsto, bilo je i 50 odsto, a i 40, zavisno od aktuelnih prioriteta u ministarstvu poljoprivrede – navodi Šijački. – Nisam, poslednjih godinu dana podizao vinograde, ali, koliko čujem od kolega, trenutno se vraća 40 odsto uloženih sredstava. Planiram, međutim, da povećam vinograde za još nekih pet hektara, tako da ću, kada nađem adekvatno zemljište u okolini Banoštora, sigurno tražiti neku podršku, bilo za kupovinu zemljišta, ili za podizanje vinograda.

Šijački su, takođe, iskoristili mogućnost da, putem subvencionisanih kredita, koje je nudio pokrajinski Fond za razvoj poljoprivrede, prošire i unaprede podrum u kojem prerađuju i skladište vino.

– Koristili smo ukupno tri kredita, za tri dela podruma, i kamata je, u proseku, bila četiri odsto na godišnjem nivou – precizira Šijački. – Sama visina kamate zavisila je od uslova, od toga kakvo obezbeđenje nudimo, ali, u svakom slučaju, krediti su bili povoljniji nego bankarski, i iskustva su nam odlična. Za poslednji kredit, kamata je bila dva odsto, a to je zaista povoljno.

Ova složna porodica, čija su vina postala nadaleko poznata, kako objašnjava naš sagovornik, ne planira da prekida sa ulaganjima. U planu je nabavka traktora, specijalizovanog za obradu vinograda, a takođe i opreme za podrum.

– Već imamo u planu da kupimo traktor marke „Kubota“, a konkurisali smo i u Ministarstvu poljoprivrede, koje nabavku ovakvih mašina, ove godine, subvencioniše sa 50 odsto – kaže Šijački. – Nadam se da nam se planovi neće izjaloviti, odnosno, da će nam subvencija olakšati kupovinu ove važne mašine, kojoj će se najviše obradovati Milenko, jer je on zadužen pre svega za vinograd, dok je Ivana, enolog, zadužena za podrum i kvalitet vina.

Ivana će se, kako kaže Šijački, najviše obradovati drugom delu opreme koji, takođe, planiraju da nabave.

– Presa za grožđe nam je već dosta stara, tako da planiramo da nabavimo novu, savremeniju i efikasniju, a cena im je od 15 do 20.000 evra – najavljuje naš sagovornik. – U planu je i nabavka novih sudova za podrum, kako bismo dostigli planirani kapacitet od 100.000 litara. Verujem da će i za ovo ulaganje da se nađe neki dobar, povoljan kredit ili subvencija….


 JEDINSTVENI 
Foto: Privatna arhiva
Vinarija Šijački jedinstvena je i po tome što se u njihovom podrumu može probati vino – seduša, od istoimene sorte grožđa, koja je bila gotovo zaboravljena. Vinograd sa sedušom negovali su i proširivali gotovo 10 godina, i sada je došlo vreme da se od plodova ovog vinograda pravi kvalitetno vino, čije je poreklo jedinstveno.

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 1 u maju 2017)