Bodovanje podelilo mlade poljoprivrednike

Foto: Pixabay

Mnogi iskoristili mogućnost da (pre)registruju gazdinstvo na žene i dobiju pet bodova više na rang listi

Ministarstvo poljoprivrede, nakon višemesečnog otezanja objavilo je bodovnu listu podnetih prijava mladih poljoprivrednika do 40 godina starosti na republičkom nivou. Subvencije bi trebalo da dobije 2.500 mladih poljoprivrednika od njih ukupno 5.572 koliko je podnelo zahteve. Svi učesnici ovog konkursa do 3. decembra, do kad je previđen rok za žalbe, imaju pravo prigovora na svoje mesto na bodovnoj listi. Nakon razmatranja žalbi i donošenja konačne rang liste, predviđeno je da do 19. decembra dobijena sredstva legnu na račune mladih poljoprivrednika. Konkursom je, podsetimo, predviđeno da maksimalan iznos, po jednom zahtevu, ne može biti veći od 1.500.000 dinara.

Po reagovanjima koja stižu u Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, izvesno je da na objavljenu bodovnu listu ima mnogo zamerki, a neke je rangiranje poprilično razočaralo i zbunilo. Tako se, na primer, među prvih sto rangiranih sa 84 boda nalazi čak 80 žena, a pojedina imena se više puta pojavljuju.

-Mnoga domaćinstva iskoristila su mogućnost da žene koje imaju registrovano gazdinstvo, po konkursnim pravilima, dobijaju pet bodova više na rang listi. Tako su, bukvalno preko noći supruge poljoprivrednika, rođake, pa čak i komšinice, sa registracijom 0,5 hektara zemlje na svoje ime stekle pravo da konkurišu za podsticaje. Sada imamo takvu situaciju da se među najbolje rangiranim nalaze žene koje sa poljoprivredom nemaju puno veze. Ako ovakva rang lista ostane, postoji sasvim realna opcija da pravi poljoprivrednici ne prođu na konkursu, kaže Aleksandar Milovanović, generalni sekretar Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika.

Na bodovnu listu reagovao je i Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika.

-Ne ulazeći u konkursna pravila po kojima je u Upravi za agrarna plaćanja formirana rang lista, činjenica je da je odbačeno praktično više od polovine zahteva, što svakako nije dobra poruka za mlade poljoprivrednike u Srbiji. Apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede da ne ograničava mogućnost dobijanja subvencija na samo njih 2.500, već da se iznađu sredstva za sve koji po konkursu ispunjavaju uslove da dobiju pomoć, rekao je Jakšić.

Konkursna rang lista, zbog žalbenog roka i mogućnosti prigovora podnosilaca zahteva, još uvek nije konačna. Uputno bi svakako bilo da, usled brojnih prigovora, pre nego što bude i zvanično obelodanjena, u Ministarstvu poljoprivrede učine sve u pogledu otklanjanja nejasnoća koja se tiču bodovanja, a posebno obrate pažnju na dupliranje istih imena i podnosilaca zahteva. Time će se ne samo sprečiti zloupotrebe u korišćenju subvencija već i steći poverenje mladih poljopivrednika u sve buduće konkurse koji se najavljuju.