Naši kavezi tesni za izvoz jaja u EU

Foto: Pixabay

Muke naših farmera sa primenom pravilnika

U Srbiji ima oko 850-900 farmi koka nosilja u kojima se godišnje proizvede milijardu i po jaja od čega se oko 50 miliona izveze. Uglavnom je to u zemlje regiona – Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju, ali nijedno jaje ne može legalno da uđe u zemlje Evropske unije.

-Da bi jaja naših živinara mogla nesmetano da se izvoze u EU, potrebno je da se primeni Pravilnik o uslovima i prostoru za držanje koka nosilja i država pokrene realizovanje monitoringa na salmonelu, ali to, zbog nedostatka novca i aktuelne pandemije virusa korona, još nije urađeno, kaže Rade Škorić, predsednik Zajednice živinara Srbije.

Živinari su nedavno od nadležnih državnih organa po treći put tražili odlaganje primene Pravilnika o uslovima i prostoru za držanje koka nosilja po evropskim normativima. Pravilnik koji važi u EU još od 1999. godine naša država je, podsetimo, donela još 2010. godine, ali živinari ne mogu da ga primene jer u nove kaveze, sa odgovrajućim prostorom i ambijentom prirodnog okruženja, treba da investiraju velika sredstva. Po pravilniku EU, za jednu koku nosilju živinari moraju umesto 550, koliko je sada, da obezbede 750 kvadratnih santimetara prostora u kavezu. Isto tako, u okviru kaveza potrebno je obezbediti posebno mesto za gnezdo kako bi se nosilje mogle osamiti.

-Po sadašnjoj gruboj računici, proizvođači moraju da investiraju najmanje 50 miliona evra u nove kaveze kako bi kokama, po evropskim standardima, omogućili drugačije mesto za njihov boravak, kaže Škorić i dodaje da živinari, pogotovo u uslovima pandemije, nemaju finansijskih mogućnosti da ispoštuju pravilnik.

Škorić kaže da upravo iz razloga što ne mogu da obezbede adekvatne kaveze, ne samo da im nije omogućeno da izvoze jaja u EU, već im je uskraćena mogućnost dobijanja sredsatva iz IPARD programa.

-Iako su konkurisali na nekoliko poziva, nijedan proizvođač jaja u Srbiji do sada nije dobio nijedan dinar podsticaja iz IPARD-a, ističe Škorić i navodi da država od živinara kroz poreze uzima nemala sredstva, a vraća im na kašičicu.