Opštine (ne)spremne za elektrifikaciju polja

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je početkom godine novu meru podrške za elektrifikaciju polja sa ciljem da poljoprivrednicima, uz pomoć električne energije, obezbedi najjeftinije zalivanje useva.

Poznato je da je navodnjavanje većih površina, uz pomoć električne energije, najjeftinije, i poljoprivrednicima, uz znatne uštede, donosi i veći prinos i prihod po hektaru. Sredinom marta donet je i Pravilnik o podsticajima za investicije u elektrifikaciju polja. On podrazumeva učešće u finansiranju nabavke kablova i ostale prateće opreme neophodne za pripremu terena i priključka na elektro mrežu. Pravilnikom je predviđeno da se podsticaji isplaćuju i do 90 odsto od prihvatljive investicije, najviše 800.000 dinara u jednoj kalendarskoj godini, a pravo da konkurišu za sredstva imaju nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Iako je pravilnik usvojen, Ministarstvo poljoprivrede još uvek nije raspisalo javni poziv zainteresovanim poljoprivredncima za podnošenje zahteva. Bez obzira na to, pojedine lokalne samouprave u Srbiji već uveliko rade i imaju određena iskustva sa projektima elektrifikacije polja za navodnjavanje useva, ali još uvek je veći broj onih koje tome ne pridaju važnost. Led je lane među prvima probila opština Leskovac gde se za elektrifikaciju pet polja u atarima sela Šarlinac, Vinarac i Donja Stopanja prijavilo više od 200 povrtara za korišćenje sistema visokonaponske mreže.

Prve trafo stanice već niču i na Fruškoj gori, a struja bi, kako se predviđa, do jeseni trebalo da stigne do voćnjaka u atarima sela Manđelos i Grgurevci. Opština Srbobran, sa lane pokrenutim projektom elektrifikacije 150 hektara u ataru sela Turije, ima ambiciozne planove da uz pomoć Pokrajine i Ministarstva poljoprivrede dalje razvija atarsku elektro mrežu kako bi omogućila poljoprivrednicima bolje i jeftinije navodnjavanje useva.

Za meru elektrifikacije polja među poljoprivrednicima u Srbiji bez sumnje vlada veliko intresovanje. Zbog pandemije korona virusa i uvođenja vanrednog stanja, pojedine predviđene mere podsticaja, kao što je i ova sa elektrifikacijom polja, za izvesno vreme su prolongirane. Ali se od njih, kako tvrde u Ministartvu poljoprivrede, ne odustaje – čeka se formiranje nove Vlade i sastava Ministarstva poljoprivrede, kako bi ova mera zaživela.

Komentari