Poljoprivrednici i uvoznici mehanizacije zadovoljni prodajom IMT-a

Foto: Autocar Pro

Prve reakcije na prodaju fabrike traktora IMT indijskoj fabrici TAFE pozitivne. Poljoprivrednici se nadaju jeftinijim mašinama

Planirao sam svakako da, ove godine, negde u vreme Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, tražim neki manji traktor pre svega za prevoz, tako da me je vest o prodaji IMT-a i dolasku TAFE-a obradovala, jer se nadam da će konkurencija doneti i nižu cenu – ovako prodaju IMT-a indijskom gigantu u proizvodnji poljoprivrednih mašina komentariše Petar Kraljević, poljoprivrednik iz Stapara.

Kraljević, takođe, kaže, kako se nada da će mašine koje će „izlaziti“ iz novog IMT-a biti podjednako robusne, jednostavne i izdržljive kao stari traktori koje je proizvodio najveći proizvođač traktora u bivšoj SFRJ.

– Naravno, i nama je, kao i većini poljoprivrednika u Srbiji, prvi traktor bio upravo IMT, tako da prema tom brendu gajimo posebne emocije – kaže Kraljević. – I sada, kada imanje obrađujemo sa mnogo jačim traktorima, voleo bih da se „ponovimo“ jednim novim IMT-om, pa makar i sa delovima iz Indije, tek da se podsetimo vremena od pre gotovo pola veka, kada je stigao prvi traktor u naše dvorište.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora za IMT, Foto: Vlada Srbije

IMT, odnosno, zvanično „Industrija mašina i traktora” iz Beograda, podsećamo, prodata je na javnom nadmetanju indijskoj firmi TAFE po početnoj ceni od 66.081.562 dinara, a ova kompanija iz Indije je postala vlasnik građevinskih objekata, kao i prava na žig i opremu. Zemljište na kojem je fabrika, ostalo je u vlasništvu Srbije.

Plan kompanije TAFE, kako je najavljeno, jeste da obezbedi tehničku podršku i snabdevanje komponenti svojim lokalnim partnerima, kako bi na taj način obnovili proizvodnju traktora pod imenom IMT u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi. Očekuje se da će prvi IMT traktori izaći na tržište u roku od godinu dana. TAFE i IMT, inače, već su sarađivali od 1969. do 1992. godine, a poslovi su im bili vredni oko 250 miliona dolara.

Cilj TAFE-a jeste i da što više delova novog traktora proizvede u Srbiji, a da, kada postignu to da je 50 odsto proizvoda iz naših fabrika, počnu sa plasmanom traktora u Rusiju, ali i ostale zemlje u koje se proizvodi iz Srbije mogu plasirati pod povoljnim uslovima.

Đorđe Mišković, Foto: AgroFin

I Đorđe Mišković, generalni sekretar Udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, kaže za AgroFin kako ovo udruženje smatra pozitivnim dolazak velike kompanije iz Indije na naše tržište.

– Pre svega čestitamo TAFE-u na uspešnoj kupovini – kaže Mišković. – Njihovim dolaskom, tržište traktora snage do 100 kilovata dobiće novu sliku, bez obzira da li će traktore proizvoditi ili sklapati od delova proizvedenih u Indiji. Koliko sam čuo, cilj im je da na našem tržištu plasiraju oko 1.000 traktora godišnje, ali, verujem da će, bar u sledećih par godina, biti realno da prodaju od 300 do 500 traktora, ali, i to će podići konkurenciju među traktorima u tom cenovnom rangu. Uz to, ovo bi mogla da bude lepa šansa i za proizvođače delova za traktore i mašine, odnosno, za mašinogradnju u Srbiji, tako da smatramo da je ova prodaja, u stvari, lep pozitivan pomak…


JEDNOSTAVNOST I POUZDANOST

Mišković dodaje kako uvoznici traktora poreklom iz Zapadne Evrope ili iz SAD, ne bi trebalo da osete veliki udar na njihov segment tržišta.
– Kupci manjih traktora pre svega vode računa o njihovoj jednostavnosti, snazi, pouzdanosti, ali i o tome koliko se lako održavaju, tako da dodatna oprema, kojom su bogato opremljeni traktori sa Zapada, ovde ne igra veliku ulogu – jasan je Mišković.