Posni „prvi novci“ od žita

Foto: Pixabay

Do skidanja roda ostalo još najviše desetak dana, ali još niko od velikih, ali i malih otkupljivača, ne izlazi javno sa otkupnom cenom

Uoči starta žetve pšenice sve prognoze, kako stručnjaka tako i proizvođača, idu u pravcu da će godina u odnosu na lanjsku koja je bila rekordna po prinosima, biti manje rodna. Procene stručnjaka su da će, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, pšenice, ipak, biti dovoljno za domaće potrebe, a ostaće približno oko milion tona za izvoz. Očekuje se da ukupan rod bude 2,6 miliona tona, a prosečan prinos po hektaru nešto iznad četiri tone.

-Ova godina za pšenicu je, kao retko kad, posebno specifična. Nicanje je krenulo još u decembru i nastavilo se u januaru ispod snežnog pokrivača. Nakon toga, u nastavku vegetacionog perioda, usledio je dug sušni period, a zatim obilne majske kiše, što je proizvođačima otežalo punu primenu agrotehničkih mera. Sve to uticalo je da će ukupan očekivani rod, po našim prvim procenama, biti manji 7,15 odsto, rekao je Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica „Žita Srbije“.

Saković je istakao da od svih regiona najviše razloga da budu nezadovoljni imaju ratari iz Banata. Svi pokazatelji govore da mogu da očekuju deset odsto manji očekivani prinos sa zasejanih 159.000 hektara, što je bezmalo 30 odsto ukupnih oraničnih površina. Za 6-7 odsto biće slabiji prinos u Sremu i Bačkoj kao i oblasti Beograda. I u Šumadiji i zapadnoj Srbiji očekuje se manji rod za 7,7, a u južnoj i jugoistočnoj Srbiji 5,8 odsto.

Ratare, osim kvaliteta zrna i visine prinosa, najviše, naravno, u ovom momentu interesuje otkupna cena s kojom još niko od velikih, ali i malih otkupljivača, desetak dana pred žetvu, javno ne izlazi. Kod poljoprivrednika je stoga prisutna dilema: da li da rod prodaju odmah nakon skidanja zrna ili da ga uskladište i čekaju bolju priliku, odnosno cenu za prodaju? Stručnjaci savetuju da se rod lageruje i čeka povoljnija cena, ali većina proizvođača nije u situaciji da predugo čeka na „prve novce“ od poljoprivrede jer su im potrebni za dalja ulaganja.

U Zadružnom savezu Vojvodine ističu da u kuloarima najavljena otkupna cena od 17-18 dinara za kilogram pšenice obezvređuje uložena sredstva i trud ratara. Po kalkulaciji cena koštanja, koju ZSV svake godine radi uoči žetve, proizvodna cena pšenice novog roda iznosi 19,21 na prosečan prinos od pet tona po hektaru, a prodajna 21,13 dinara za kilogram.

-Uzimajući u obzir sve dosadašnje troškove u proizvodnji, u ovom momentu izvedena je realna cena. Znatno je poskupelo gorivo kao i sve mašinske operacije dok su troškovi repromaterijala manje-više ostali na prošlogodišnjem nivou. Posebno je bilo dodatnih troškova u zaštiti pšenice zbog velike najezde žitne pijavice i stenice, najviše na poljima gde nije bilo tretmana, rekao je Petar Radić, savetnik za proizvodna pitanja u Zadružnom savezu Vojvodine.

Sve u svemu ratare, osim otkupne cene i nestabilog vremena, muči i neizvesnost u kakvom stanju će biti požnjeveni rod. Lošiji kvalitet i vlažnost sigurno će doprineti manjem proteinskom sastavu zrna koji je glavni parametar za ocenu njegove vrednosti, a samim tim i cenu.

REPUBLIČKE ROBNE REZERVE BEZ OTKUPA?

Mnoge proizvođače je pred žetvu interesovalo i da li će Republička direkcija za robne rezerve otkupiti izvesne količine ovogodišnjeg roda i na taj način dopuniti postojeće zalihe. U Republičkim robnim rezervama kažu da o tome treba da se dogovore ministarstva trgovine i poljoprivrede.

-Još nismo dobili nikakvu konkretnu informaciju o tome. Verujem da će najkasnije do kraja žetve biti poznato da li će uopšte i kolike količine pšenice i po kojoj ceni biti otkupljene, rekao je Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze uz podsećanje da je 2017. godine otkupljeno ukupno 32.600 tona po 18 dinara za kilogram, što je u tom momentu bila najbolja tržišna cena.