Projekti mladih poljoprivrednika čekaju novi rebalans pokrajinskog budžeta

Foto: Pixabay

Sredstva od 270 miliona dinara namenjena meri podrške mladima na selu za započinjanje biznisa neće biti ukinuta već samo odložena za jesen

Usvojenim rebalansom budžeta za ovu godinu pokrajinska kasa je, usled smanjenja prihoda zbog pandemije izazvane korona virusom, tanja za 4,2 milijarde dinara, a u okviru toga poljoprivreda je “zakinuta” za 840 miliona dinara. To praktično znači da će najavljena podrška ruralnom razvoju, mladim poljoprivrednicima, selekcijskim merama u stočarstvu, već započetim projektima komasacije i uređenju kanalskih mreža, biti uskraćena za značajna finansijska sredstva.

Imajući u vidu novonastalu situaciju, sa planiranim manjkom prihoda u budžetu, ovaj potez nadležnih pokrajinskih organa donekle je, reklo bi se, očekivan. Mogla je u ovom momentu preraspodela novca namenjenog agraru na pokrajinskom nivou biti i nešto drugačija, što se posebno odnosi na podršku mladim poljoprivrednicima. Ali, sagledavajući ukupno novonastalo stanje u pokrajinskoj kasi, Pokrajinska vlada je, na predlog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Skupštini Vojvodine predložila da se rezultati konkursa za mlade poljoprivrednike do daljnjeg prolongiraju.

-Razumljivo je da, zbog kratkoće vremena i novonastalog stanja prouzrokovanog pandemijom, svi pristigli zahtevi mladih poljoprivrednika nisu mogli, kako je bilo planirano, biti valjano razmotreni i rangirani. Iz tih razloga odlučeno je da se ceo postupak rangiranja odloži za jesen, kada se očekuje novi rebalans budžeta i aktiviranje mere podrške mladim poljoprivrednicima u ruralnim sredinama, izjavio je za AgroFin Mladen Petković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Da podsetimo, konkurs za bespovratnu pomoć projektima u ukupnom iznosu od 270 miliona dinara, za mlade poljoprivrednike, raspisan je još u januaru. Okončan je 21. februara, tri nedelje pre uvođenja vanrednog stanja.

-Svi zahtevi koji su stigli u predviđenom roku, a priložena dokumentacija je odgovarajuća i u skladu sa pravilima konkursa, biće uzeti u razmatranje. Dakle, odlaganje ove mere podrške mladim poljoprivrednicima je privremenog karaktera i verujem da će, s novim rebalansom budžeta, biti realizovana već početkom jeseni, istakao je Petković.

Komentari