Robne rezerve bez otkupa pšenice ovogodišnjeg roda?

Foto: Pixabay

Još niko od velikih, ali ni malih otkupljivača do sada nije izašao u javnost sa otkupnom cenom zrna

Uoči žetve pšenice koja, po rečima stručnjaka, zbog učestalih kiša, kasni najmanje nedelju dana, ratare osim visine i kvaliteta prinosa u ovom momentu, najviše, naravno, interesuje otkupna cena. Ali, iako se očekivalo da to bude urađeno ovih dana, još niko od velikih, ali ni malih otkupljivača do sada nije izašao u javnost sa otkupnom cenom. Kao i svake godine, svakodnevno se, u medijima i na društvenim mrežama, špekuliše i licitira cenom zrna. Planovi otkupljivača, doduše nezvanični, su da plate 17-18 dinara kilogram pšenice. Pojedina udruženja poljoprivrednika smatraju da ovogodišnja otkupna cena ne bi smela da bude manja od 22 dinara.

– Naša računica jasno ukazuje da je to cena koja pokriva uloženo u proizvodnju i bar dinar zarade po kilogramu. Ali, čisto sumnjam da su otkupljivači spremni da u ovom momentu po toj ceni plate rod, smatra Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

U Zadružnom savezu Vojvodine ističu da otkupna cena, koju pojedini otkupljivači više stidljivo nego javno najavljuju, 17-18 dinara za kilogram pšenice, obezvređuje uložena sredstva i trud ratara. Po kalkulaciji cene koštanja koju ZSV po ustaljenoj tradiciji svake godine objavljuje uoči žetve, proizvodna cena pšenice novog roda treba da bude 21,06 dinara za kilogram na prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru, a prodajna 23,17.

– Cena je izvedena na bazi ukupnih troškova u individualnom sektoru. U odnosu na lane poskupelo je gorivo kao i troškovi repromaterijala i mašinskih usluga. Posebno je bilo dodatnih troškova u zaštiti pšenice, na poljima gde nije bilo odgovarajućih tretmana, kaže Petar Radić, savetnik za proizvodna pitanja u Zadružnom savezu Vojvodine.

Republička direkcija za robne rezerve još uvek nije izašla sa ponudom za otkup, a ako se to desi, ponuđena cena svakako će biti reper za sve otkupljivače. U Robnim rezervama kažu da za takav potez čekaju odluku Vlade Srbije.

– U ovom momentu nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu ili konkretnu informaciju da li će uopšte kada i koje količine pšenice novog roda biti otkupljene. Ukoliko se to dogodi, Produktna berza je, kao svake godine što je činila, spremna da taj posao odradi, kaže za AgroFin Miloš Janjić, direktor novosadske Produktne berze.

OČEKIVANI ROD „TEŽAK“ 2,5 MILIONA TONA

Udruženje „Žita Srbije“, sa sertifikovanim uzorkovačima na terenu, kao i u razgovoru sa proizvođačima i stručnjacima, utvrdilo je stanje pšenice kao i očekivani kvantitet i kvalitet roda.

– U ovom momentu procena je da bi ukupan rod trebalo da bude „težak“ 2,5 miliona tona, a prosečan prinos 4,5 tone po hektaru. To je otprilike na nivou nekog prosečnog petogodišnjeg prinosa koji se već godinama manje-više u žetvi ponavlja, istakao je direktor Vukosav Saković, podsećajući da je u protekloj deceniji samo 2016. godine, koja je bila izuzetno rodna, ostvaren rekord od 5.1 tone po hektaru.