Setva skuplja sedam odsto, para na selu nema

Foto: Pixabay

Setva poskupela zbog porasta cene goriva i cene semena. Najveći problem – nedostatak para na selu zbog prošlogodišnje suše i niskih cena žitarica

Prolećna setva će, kako je za „AgroFin“ procenio Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, koštati poljoprivrednike od četiri do najviše sedam odsto više nego prethodne godine, a taj porast generisan je porastom cene dizel goriva i manjim porastom cene semena.

Cene ostalog repromaterijala, koji poljoprivrednici koriste u setvi, kako objašnjava Jovanov, nisu se značajnije menjale.

– Cena goriva je porasla, a i cena semena, ali, to nije neki veliki procenat, dok su cene mineralnog đubriva i sredstava za zaštitu ostale na istom nivou kao prošle godine – jasan je Jovanov. – Najveći je problem upravo to što na selu, zbog jako teške prošle godine, koju su okarakterisale suša, a za njom i niske cene žitarica, ima jako malo para za ovaj posao.

Radislav Jovanov, Foto: RTV

Jovanov navodi kako će ove godine, posle celog niza godina, setva početi u optimalnim rokovima, početkom aprila, a takođe kaže kako je sneg koji je pao ovih dana, dobrodošao da poveća količinu vlage u zemljištu.

– Kako god da se okrene, poljoprivrednici će, i pored svih problema, zasejati sve raspoložive površine – navodi Jovanov. – Naravno, bilo bi daleko bolje da na selu ima više „živih“ para, jer bi tada i agrotehničke mere bile bolje primenjene, i imali bi veće prinose.

Dodatni problem poljoprivrednicima, kako ukazuje Jovanov, pravi i to što Srbija još uvek nema rešen problem nabavke goriva za poljoprivrednike po povoljnijoj ceni – popularnog „plavog dizela“.

– Pokrenuti su dogovori sa kompanijom NIS, kako bi se ratarima, pre ovog posla, obezbedili povoljniji uslovi za nabavku goriva – ističe Jovanov. – Sa druge strane, poljoprivrednicima bi uskoro trebalo da budu na raspolaganju i subvencije, a i subvencionisani krediti za setvu, a zanimljivo je i to što je Garancijski fond Vojvodine pokrenuo svoju liniju, kojom daje garancije za kratkoročne kredite za nabavku repromaterijala za poljoprivrednike.

Setvom bi, inače, kako je ranije procenio Vukosav Saković, direktor Udruženja „Žita Srbije“, trebalo da bude obuhvaćeno oko 2,5 miliona hektara oranica. Kukuruzom će, kao što je to i uobičajeno, biti zasejano najviše površina, oko 900.000 hektara. Suncokret će zauzeti između 230 i 250 hiljada hektara, a soja bi mogla da bude sejana na oko 200.000 hektara. Šećerna repa, kako se procenjuje, zauzeće od 45.000 pa do najviše 60.000 hektara.


GARANCIJE

Đorđe Raković, Foto: Garancijski fond AP Vojvodine

Zbog sušne godine, odlučili smo, u Garancijskom fondu Vojvodine, da pomognemo poljoprivrednicima i ponudimo im liniju garancija za kratkoročne kredite za nabavku repromaterijala, sa uslovima jednostavnijim nego kod poslovnih banaka – ističe za „AgroFin“ Đorđe Raković, direktor ovog Fonda. – Nudimo garancije za bankarske kratkoročne kredite, čiji iznos se kreće od tri do 100.000 evra, a namenjeni su upravo za nabavku semena, goriva, đubriva i ostalog repromaterijala za prolećne radove. Sam posao, kod nas, i u banci, može da se završi za dvadesetak dana, tako da poljoprivrednici još uvek imaju vremena da obezbede naše garancije za kredit.