Srpska jabuka spremna za evropske hladnjače

Foto: Pixabay

Prosečna izvozna cena najbolja je u poslednjih 15 godina, tvrdi prof. dr Zoran Keserović

Uoči berbe jabuka zasadi su u najvećem broju voćnjaka širom Srbije u dobrom stanju tako da voćari, u zavisnosti od sorte i broja stabala, s pravom mogu da očekuju dobar prinos, a isto tako i kvalitet. Naš poznati stručnjak u oblasti voćarstva prof. dr Zoran Keserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta tvrdi da je za proizvođače jabuka ovo jedna od najboljih sezona u posednjoj deceniji.

– Procena je da će ukupan ovogodišnji rod biti oko 470.000-480.000 tona. To je nešto manje nego lane, ali kvalitet je u odnosu na 2019. godinu više nego zadovoljavajući. Osim zasada u plantažnom uzgoju koji imaju sisteme za navodnjavanje, primetan je i dobar prinos na parcelama koje su van tog sistema. Tome je najviše doprineo dobar raspored padavina u prolećnim mesecima, a nisu, kao što je bio slučaj u Poljskoj, zabeleženi drastičniji slučajevi izmrzavanja, kaže Keserović.

S obzirom da je pandemija korona virusa proteklih meseci u dobroj meri ispraznila hladnjače u zemljama Evropske unije, Keserović tvrdi da proizvođači mogu da očekuju dobru cenu, kako na domaćem tržištu, tako još više u izvozu.

-Trenutna tržišna cena jabuke za proizvođače je najbolja u poslednjih 15 godina. Samo u prva tri meseca ove godine izvezeno je 56.000 tone jabuka a taj trend se, s obzirom na veliku tražnju, nastavlja i biće sve izraženiji, s obzirom da je trećina roda u zapadnim zemljama usled izmrzavanja podbacila, ističe Keserović.

Rodom jabuke zadovoljni su i u Zemljoradničkoj zadruzi „Voćar“ u Novom Slankamenu.

-Jabuka je po svim parametrima u odličnom stanju. Očekujemo da ukupno uberemo blizu 6.500 tona, što je neznatno manje nego lane, ali je zato kvalitet, bez razlike koja sorta je u pitanju, veoma dobar, kaže Nikola Kotarac, direktor ZZ „Voćar“.

Slankamenačka zadruga više od 90 odsto proizvodnje izvozi na tržište Rusije, a ove godine određeni kontingent jabuka otišao je u Rumuniju.

-Lane smo u drugoj polovini godine imali velike probleme kako sa organizacijom izvoza, tako i sa cenom. Kao proizvođači više smo nego zadovoljni s obzirom da se trenutna izvozna cena jabuke kreće oko 0,73 evrocenta, što je znatno više i od našeg očekivanja, kaže Kotarac koji se nada da će ova cena i dalje biti aktuelna, a na jesen očekuje da njihova jabuka dopre i na tržišta zemalja Evropske unije.

Komentari