SUMP pomaže mladim poljoprivrednicima u Srbiji po evropskom modelu

Foto: SUMP

Na srpsko udruženje, koje je deo evropske asocijacije CEJA, blagonaklono gleda i Brisel

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP osnovano je kako bi, između ostalog, pomoglo mladima u ruralnim područjima da kroz edukaciju, udruživanje i bolju informisanost o merama agrarne politike i mogućnostima finansiranja iz domaćih i evropskih izvora, doprinesu napretku poljoprivrede i kvalitetnijem životu mladih koji se njome bave.

Eksperti iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije, projektnog finansiranja i drugih oblasti, okupljeni u udruženju, na usluzi su poljoprivrednicima mlađim od 40 godina koji žele da investiraju u proizvodnju na svojim dobrima tako što ih usmeravaju ka raspoloživim fondovima i konkursima i pomažu u apliciranju.

Nedavno je, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu SUMP održao drugu po redu veliku konferenciju “Mladi poljoprivrednici u Srbiji i EU” na kojoj su učestvovali poljoprivrednici iz Slovenije, Poljske, Češke i Finske, koji su podelili svoja iskustva u vezi sa stanjem poljoprivrede i ulozi mladih u ovom sektoru u tim zemljama.

Bila je to prilika da razgovaramo sa predstavnicima SUMP-a Milanom Borićem i Aleksandrom Milovanovićem, koji su osmislili i realizovali ideju o osnivanju udruženja mladih poljoprivrednika. Da su bili na pravom putu pokazuje i to što je ubrzo nakon osnivanja SUMP postao deo mreže CEJA – Evropskog veća mladih poljoprivrednika, koje predstavlja glas oko dva miliona mladih – nove generacije poljoprivrednika u Evropskoj uniji.

U organizaciji CEJA kažu da im je glavni cilj „pomlađivanje“ i uvođenje inovacija u poljoprivredni sektor u celoj EU. Naravno, i da pomognu mladima da dođu do izvora finansiranja kako bi lakše savladali specifične izazove s kojima se suočavaju kada zakorače u sektor poljoprivrede i motivišu ih da ostanu na selu, stvarajući sebi i svojim porodicama nova radna mesta. Tom idejom, čuli smo u razgovoru sa Milanom Borićem i Aleksandrom Milovanovićem, vode se i naši mladi okupljeni u SUMP-u.

Milan Borić, Foto: SUMP

– Evropska asocijacija kojoj je SUMP pristupio veoma je uticajna i etablirana kao reprezentativni predstavnik mladih iz ruralnih evropskih područja u Briselu. Našim članstvom ostvarili smo mogućnost da se po prvi put mladi poljoprivrednici iz Srbije predstave u Briselu i imaju mogućnost organizovane saradnje i razmene iskustva sa udruženjima iz EU gde neka postoje više od 50 godina. Želja nam je da njihove najbolje primere iz prakse primenimo u Srbiji. Našim radom i prezentacijom poljoprivrede i mladih poljoprivrednika iz Srbije stekli smo poštovanje što će imati uticaj na donosioce odluka u Briselu u korist mladih poljoprivrednika u našoj zemlji – kaže za “AgroFin” predsednik SUMP-a Milan Borić.

Imajući u vidu da je 2017. druga godina otkako je ova organizacija postala pridružen član Evropskog veća mladih poljoprivrednika, SUMP je akcenat stavio na sopstveno predstavljanje, promociju ideje pojma mladog poljoprivrednika i udruženja, veli on.

– Imamo više od 300 članova i broj novih konstantno raste. Rado smo se odazivali na pozive nasih članova, obišli smo njihova sela i razgovarali sa poljoprivrednicima o problemima i rešenjima. Naša zamišljena mreža mladih poljoprivrednika u Srbiji svakim danom je potpunija i funkcioniše tako da mladi poljoprivrednici iz iste delatnosti razmenjuju iskustva između sebe – kaže Borić.

Po njegovim rečima korišćena je i mogućnost za razmenu iskustva sa poljoprivrednicima iz EU. Potpisan je, veli, sporazum o međusobnoj saradnji sa mladim poljoprivrednicima iz Poljske i Hrvatske, što udruženju puno koristi u pripremama članova za IPARD.

Govoreći o najvećim problemima s kojima se susreću mladi poljoprivrednici i stanovnici ruralnih oblasti u Srbiji, Borić napominje da je mali procenat registrovanih mladih poljoprivrednih proizvođača. Prepreku vidi i u nedostatku i nedostupnosti informacija poljoprivrednicima u ruralnim sredinama, ali i u malom početnom kapitalu za start u poljoprivredi. SUMP se, naglašava, posebno zalaže da se mladim poljoprivrednicima omoguće posebne povlastice prilikom kupovine ili zakupa zemljišta. Takođe, problem je i u tome što među mlađom populacijom na selu nedostaje edukacije i mogućnosti za praćenje trendova savremene poljoprivrede.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri mladi u ruralnim sredinama sami iniciraju aktivnosti koje bi unapredile njihov položaj naš sagovornik kaže da oni, ukoliko imaju kome da se obrate, itekako imaju inicijativu i žele da uče i ostvaruju vrhunske rezultate u poljoprivredi. SUMP je prepoznat kao predstavnik mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama i uz čiju podršku će moći da realizuju svoje ideje, napominje Borić.

Sekretar Udruženja Aleksandar Milovanović kaže da primere dobre prakse iz drugih zemalja SUMP želi da realizuje u Srbiji.

Aleksandar Milovanović, Foto: SUMP

– Primere dobre prakse iz drugih zemalja nastojimo da realizujemo u našoj zemlji. Jedna od inicijativa koju smo predložili jeste startap za mlade poljoprivrednike koji se razlikuje u konceptu dosadašnjih startapova i pruža mogućnost mladom poljoprivredniku od početnih bespovratnih sredstava do realizacije proizvoda na tržište. Takođe, jedna od dobrih evropskih praksi koje bi i mi više trebalo da primenjujemo je organizovanje konferencija preko kojih će se poljoprivrednici edukovati i pratiti propise i trendove. Mogućnost ostvarivanja povoljnih kredita je isto bitna stavka – ukazuje Milovanović.

Pomenimo, svega 4,7 odsto populacije koja se u Srbiji bavi poljoprivredom čine mladi. U EU taj procenat je devet, a u Poljskoj čak 14 posto.


LAKŠE DO OSIGURANJA LETINE, STOKE…

– Potpisan je i sporazum sa „Sergius“ – društvom za posredovanje u osiguranju koje edukuje i daje savete mladim poljoprivrednicima iz oblasti osiguranja u poljoprivredi. Na osnovu tog protokola svi naši članovi mogu da računaju na stručnu analizu i savete pre zaključenja ugovora o osiguranju i besplatnu izradu predloga za kvalitetnije i povoljnije osiguranje. Takođe, naši partneri predočiće im najbolje ponude osiguravajućih društava, a dobiće i pomoć nakon štetnog događaja i obezbeđivanja potpune naknade štete – objašnjava Borić dodajući da je, na osnovu potrebe za osiguranjem članova SUMP-a, „Sergius“ u mogućnosti da njihove interese u potpunosti štiti u odnosima sa osiguravajućim kućama DDOR Novi Sad, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje, Milenijum osiguranje, Triglav osiguranje, Sava osiguranje, Viner štediše osiguranje, Globos osiguranje, Aksa neživotno osiguranje, AMS osiguranje, Merkur osiguranje, SOGAZ osiguranje i Energoprojekt Garant osiguranje.

(Tekst objavljen u časopisu AgroFin br. 2 u junu 2017)

Komentari