Tu su YTO i “Rus”, a stižu i Indijci

Foto: Agropanonka

Više od pet godina u Novom Sadu se sklapaju traktori dve poznate svetske marke. Deo proizvodnje odlazi i u EU

Jedan od najvažnijih rezultata nedavne posete Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede Indiji, bio je i susret sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da svoje traktore proizvode u Srbiji. Nedimović je, naime, naveo kako je razgovarao sa tri od “top 10” proizvođača traktora u svetu, a radi se o „Amalgamejšn“ grupi, predstavnicima „Mahindre“i „Sonalike” kojima je predstavio potencijale Srbije u proizvodnji pogonskih mašina za poljoprivredu.

Nedimović je, tada, naveo kako se planira da se nađe kupac za IMT, kako bi se rešio problem koji Srbiju muči gotovo 15 godina. IMT je, inače, osamdesetih godina proizvodio više od 40.000 traktora godišnje, ali, poslednjih 20 godina nije bilo značajnije proizvodnje, a već tri godine nijedan traktor nije sišao sa proizvodne trake.

U mnogim medijima se, tada, moglo pročitati kako će, dolaskom partnera iz Indije, proizvodnja traktora u Srbiji ponovo zaživeti. Retki upućeni su, međutim, znali kako proizvodnja traktora u Srbiji, nikada nije ni zamrla. Istina, traktori nisu izlazili iz pogona IMT na Novom Beogradu, a ni iz pogona Rakovice.

Izlazili su iz pogona dve firme u Novom Sadu. “Belarus Agropanonka”, tako, počela je da sklapa traktore iz Minskog traktorskog zavoda, dok su u pogonu “Agrovojvodina mehanizacije” sklapani traktori kineskog giganta YTO.

Traktori marke „Belarus“ – „Rusi“, kako ih paori nazivaju, sklopljeni u Novom Sadu, na poljima Srbije, ali i Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u međuvremenu su se, zadovoljni su u “Agropanonki”, odlično pokazali.

I pored početne neverice, kupci su uvideli da traktori iz Novog Sada ne samo da su na nivou onih iz Minska, nego da ih u mnogočemu i prevazilaze. Sama fabrika traktora, inače, otvorena je u Novom Sadu kao rezultat saradnje „Minskog traktorskog zavoda MTZ“, koji je treći proizvođač traktora na svetu, i novosadskog uvoznika ovih poljoprivrednih mašina, „Belarus Agropanonke“. Proizvodna linija smeštena je u nekadašnjim pogonima fabrike „Petar Drapšin“, postavljena je pre šest godina, i to za manje od pet meseci, a u nju je uloženo 2,6 miliona evra. Predviđeno je da sa trake u ovoj fabrici godišnje izađe oko 3.000 traktora snage 80 i 105 konjskih snaga, a i poljoprivrednici su uvideli da traktori iz Novog Sada ne pate od „dečjih bolesti“, kao oni iz velikih serija iz Belorusije.

I kineska fabrika YTO ambiciozno je prišla poslu sklapanja traktora u Novom Sadu, pošto je sa partnerima “Agrovojvodina mehanizacijom” dogovoreno da se upravo u Srbiji napravi model traktora koji bi imao homologaciju za tržište EU. Taj posao je uspešno priveden kraju, tako traktori iz Srbije, kineskog porekla, ali sa 50 odsto delova iz EU, traže svoju poziciju na njivama.

Partner „Agrovojvodina mehanizacije“, kineska fabrika ITO, inače, godišnje proizvodi više od 160.000 traktora, a preduzeće iz Novog Sada zaduženo je za sklapanje modela od 45 konjskih snaga, za tržište Srbije i okolnih zemalja. Daleko značajniji posao, bio je, kako kažu u „Agrovojvodina mehanizaciji“, priprema modela koji će dobiti homologaciju za tržište EU.

– Uspeli smo da odgovorimo na ovaj izazov – kažu u “Agrovojvodina mehanizaciji”. -U traktor je ugrađena gotovo trećina delova poreklom iz Srbije i zemalja EU. Kod nas se proizvode gume, felne, delovi hidraulike, i još ceo niz delova. Kapacitet linije nam je takav, da bez problema dostižemo proizvodnju od 1.000 traktora godišnje.


“DOKAZALI” SE

Foto: Agrovojvodina mehanizacija

I kineski traktori iz Novog Sada su se, zadovoljni su u “Agrovojvodina mehanizaciji”, dokazali na tržištu Srbije, a traženi su i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a takođe i u Makedoniji. Na liniji u Novom Sadu, inače, sklapa se model ITO 454, sa motorom sa četiri cilindra i svom opremom neophodnom za ugodan rad.