U pripremi novi model penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednika

Foto: Pixabay

Ključno pitanje je kriterijum po kom će plaćanje doprinosa za PIO biti pravedno i srazmerno veličini gazdinstva

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da se do kraja ove godine može očekivati rešenje za nagomilana višedecenijska dugovanja poljoprivrednih penzionera PIO fondu, kao i promociju novog modela penzijsko-invalidskog osiguranja za poljoprivrednike.

-Sa ekspertima Svetske banke već duže vreme radimo na tome da se taj problem, koji traje još od 1986. godine, okonča u što skorije vreme. Na najboljem smo putu da iznađemo prihvatljiv model po kome bi se dug poljoprivrednika PIO fondu koji trenutno iznosi dve milijardi evra rešio, za šta će država uložiti nemala sredstva, rekla je Brnabićeva očito aludirajući na otpis kamata i mogućnost da poljoprivrednici vrate glavnicu duga na rate.

Stručnjaci Svetske banke su već dve godine aktivno uključeni u izradu novog koncepta penzijsko-invalidskog osigiranja poljoprivrednika, ali se na konačnu verziju predloga još uvek čeka.

-Ključno pitanje jeste da se pronađe rešenje, odnosno kriterijum po kom će plaćanje doprinosa poljoprivrednika za PIO biti pravedno i srazmerno veličini gazdinstva. U ovom momentu postoje dve opcije: da naplata doprinosa bude srazmerna površini koje domaćinstvo obrađuje ili iskazanom godišnjem prihodu, kaže Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede i dodaje da postoji još nekoliko predloga koji se na radnoj grupi razmatraju, ali dok ne budu dogovoreni i formulisani, sa njima se neće izaći u javnost.

Kakvo će rešenje biti do kraja – ostaje da se vidi. Skidanje poljopenzija sa državne “grbače” mnogi vide u korenitoj reformi paorskog osiguranja, po modelu koji imaju pojedine zemlje EU. Jedna od opcija je i ukidanje zakonski obaveznog osiguranja i njegova zamena privatnim fondovima, ali u našim uslovima teško da će takav predlog proći. Činjenica je da je osiguranika i poljoprivrednih penzionera sve manje i da nadležni organi, kako je i najavljeno, treba mnogo odlučnije da se pozabave njihovim zakonskim statusom i sveukupnim društvenim položajem.

PROSEČNA PENZIJA 11.249 DINARA

Po zvaničnim podacima, u ovom momentu u Srbiji ima 175.459 poljoprivrednih penzionera, koji čine 10,2 odsto od njihovog ukupnog broja, stoji na zvaničnom sajtu PIO fonda koji brojno stanje redovno ažurira jednom mesečno. Prosečna poljoprivredna penzija iznosi 11.249 dinara, a najveći broj osiguranika poljoprivrednika plaća najnižu osnovicu koja je propisana zakonom.

Komentari