BRAZDA ZDRAVLJA IZ RAVNICE – Pomoć države u kontinuitetu

Foto: https://rav.org.rs/

Velika potražnja  u zemljama Evropske unije, kao i mnogim drugim državama, za  organskim i premijum proizvodima iz Vojvodine

Koliko zvanične institucije i nadležni državni organi pomažu da se organska poljoprivreda u Srbiji i Vojvodini razvija? Na samom početku ovog serijala pisali smo da Ministarstvo pljoprivrede svake godine izdvaja sve više sredstva za afirmaciju ekološkog načina proizvodnje, a to sa svoje strane čini i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu. Poslednjih godina Sekretarijat ulaže veliki napore da svojim programskim subvencijama unapredi organsku poljoprivredu u pokrajini i na taj način podstakne male proizvođače da što više pospeše svoj u proizvodnju i poslovanje.

Ove godine pokrajina je izdvojila dva miliona dinara za sertifikaciju i kontrolu kvaliteta hrane.Bespovratna sredstva bil su namenjena za troškove kontrole i sertifikacije proizvoda dobijenih po metodama organske proizvodnje od ovlašćenih organizacija koje izdaju sertifikat za organske proizvode, zatim za izradu elaborata za dobijanje oznake geografskog porekla i laboratorijskih analiza. Finansirana je i kontrola i sertifikacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s geografskim poreklom, koju su u 2022. godini izvršile ovlašćene organizacije, kao i troškovi uvođenje i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER, CGTM, SRPSKI KVALITET u 2023. godini.

Tim povodom Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu nedavno je organizovao je dodelu 21 ugovora za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje kao i troškove uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla čime je praktično završen ovogodišnji ciklus programa podrške  organskoj proizvodnji. I u narednoj 2024.godini, kako su najavili u Pokrajinskom sekretarijatu poljoprivrede, takođe su planirana bespovratna sredstva  za podršku organskoj proizvodnji i proizvođačiima, ali u ovom momentu još uvek nije poznato o kojoj sumi je reč, no u svakom slučaju pomoć neće izostati.

Odnosi se to i na  podršku  organskim i premijum proizvodima iz Vojvodine za koje postoji veliko interesovanje kako na domaćem, ali više na inostranom tržištu. To je naročito bilo uočljivo na Međunarodnom prehrambenom sajmu TUTTOFOOD u Milanu (Italija) gde su kompanije iz Vojvodine, naišli ba veliki broj potencijalnih partnera iz Italije, Amerike, Katara i Dubaija.

Vojvodina je na sajmu nastupala pod sloganom Vojvodina – your Healthy Choice!“, s obzirom da je proizvodnja premijum organske hrane zajednička za svih šest kompanija TRUFF TRUFF, REAL READ RASPBERRY, ARONIJA VITA, GRANUM (SUNCE), JAM HOUSE, GLOBAL SEED koje su na sajmu nastupile u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV).

Za organsku hranu iz Vojvodine interesovanje su pokazali su  marketi u kojima se prodaju organski i premijum proizvodi, kao i predstavnici HoReCa, hotelijera i ugostitelja iz celog sveta Istraživanje koje je RAV radio pripremajući nastup vojvođanskih kompanija na sajmu  pokazalo je da u Evropi znatno raste interesovanje za organsku i premijum hranu i da to naši proizvođaći treba maksimalnop da iskoriste kako bi se pozicionirali na tom tržištu

„Smatramo da proizvođači organske i premijum hrane iz pokrajine  imaju velike šanse, što je sajam u Milanu i potvrdio, s obzirom da je vladalo veliko interesovanje. Predstavljeni su  vrhunski i zdravi proizvodi specifičnog sastava i ukusa, čija proizvodnja ne narušava čovekovu okolinu, što je jedan od najvažnijih zahteva u ovom segmentu globalnog tržišta hrane. Da bi naši proizvođači i dalje bili vidljiviji na tom tržištu, potrebno je još više širiti mrežu kontakata,kontnuirano  raditi  na promociji prozvoda, i dalje razvijati proizvodnju“, rekao je Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine (RAV).

Zanimljivi su i utisci koje su sa sajma u Italiji poneli pojedini proizvođači:

„Prezentovali smo potencijalnim ino-partnerima naš džem od crvenog luka „Carmelada“. Italijani su pozitivno reagovali i tražili su način da dođu do njega, a takođe je bilo zainteresovanih potencijalnih kupaca iz Slovenije, Austrije, Švajcarske, Meksika, Amerike.“, rekla je Ksenija Perčić, menadžer „Granuma“

Na završetku serijala treba reći da je prozvodnja organske hrane sigurno  jedna od od najvećih  šansi poljoprivrede Vojvodine u budućnosti. Kako u primarnoj poljoprivredi bez GMO organizama tako i preradi i plasmanu gotovih proizvoda.Prednosti ove proizvodnje, kao što smo videli iz svega navedenog, višestruki su, zahtevaju dosta ulaganja, ali najvažnije da su dobijeni proizvodi provereno zdravi i nastali ekološkim uslovima, bez zagađenja životne srtedine.

Sve u svemu organski proizvodi vojvođanskih poljoprivrednika sve više su vrednovani kako na našem tako i na inostranom tržištu, pogotovo zemljama EU. Šansu za bolji plasman treba maksimalno iskoristiti tim pre što nadležni državni organi, kako na republičkom tako I pokrajinskom novou,  tom nastojanju daju potporu, a u budućnosti će svakako biti još veća.