U domovini Kranjske kobasice i Kraškog pršuta – KONTROLA KVALITETA OD „NJIVE DO TRPEZE“

Slovanački mesni delikatesi imaju zaštićeno geografsko poreklo i visoko su rangirana u EU šemi kvaliteta

Slovenačka Kranjska kobasica (KK) predstavalja kulinarsku posebnost podignutu na nacionalni nivo koju u ovoj republici sa dozvolom može da spravlja samo 13 sertifikovanih proizvođača. Biti na toj listi za svakog od njih pre svega je nacionalna čast koja sa sobom nosi veliku odgovornost, ali istovremeno i izazov u dokazivanju majstorstva spravljanja. Nedvosmisleno je to, u razgovoru sa predstavnicima medija iz Srbije, potvrdio i Toni Balažić, predsednik Poljoprivredno-prehrambene grupacije Panvita.

„U bogatoj paleti mesnih proizvoda AVA Panvite proizvodnja Kranjske kobasice svakako je na prvom mestu. Integrisani sistem proiZvodnje “od njive do trpeze”,  koji smo u okviru grupacije razvili, praktično omogućava kontrolu svih potrebnih sirovina i to u svim segementima. To je veoma važno jer na taj način, ne samo da se držimo propisane Specifikacije, već u kontinuitetu i na duži rok osiguravamo kvalitet KK na koji smo izuzetno ponosni“, kaže Balažić.

Grupacija Panvita okuplja desetak preduzeća sa zaokruženim kontrolisanim sistemom proizvodnje. Primarni deo grupacije obrađuje 3.500 hektara oranica, od čega se 800 navodnjava. Imaju svoje farme svinja i živine, mešaonu stočne hrane, sopstvenu veterinarsku službu… Godišnje prodaju 19.000 tona mesa i mesnih prerađevina. Posebno ističu da je kompletna proizvodnja bez GMO (genetski modifikovani organizmi) i da imaju uspostavljenu poslovnu saradnju sa 2.000 porodičnih gazinstava…

„Snabdevanje u lokalu omogućava da u kontinuitetu obezbeđujemo bezbednu i zdravu domaću hranu. Time praktično kontrolišemo sledljivost kao i sistem upravljanja i kvaliteta, obavljamo stalnu stručnu proveru kao i napredak u tehnološkom postupku“, kaže  Balažić uz napomenu da je Panvita prva u Sloveniji iz proizvodnje u potpunosti povukla sve glavne alergene: jaja, soju i gluten, pojačivače arome, a mleko je prisutno samo u proizvodima sa sirom.

Među vodećim u proizvodnji Kranjske kobasice su Celjske mesnine koje, sa 450 zaposlenih, slove za najvećeg mesnog giganta u Sloveniji. Tradicija proizvodnje u Celju datira još od 1899. godine, a danas, zahvaljujući  razvoju robne marke  “z’ dežele” godišnje u sopstvenoj prodajnoj mreži ostvare više od 80 miliona prihoda.  Sveže meso u tome učestvuje sa 13.000, a mesni proizvodi sa 7.000 tona od čega su 2.000 suhomenati delikatesi.

U pršutanama Celjskih mesnina, pogonima u Lokve i Kobjeglavi, proizvodi se jedan od  najprestižnijih mesnih slovenačkih proizvoda čuveni Kraški pršut. Posoljen solju iz Piranskih Solana, suši se na kraškoj buri najmanje godinu dana i tek tada ide u prodaju. Kao i Kranjska kobasica  oba mesna delikatesa ovog proizvođača imaju zaštićeno geografsko poreklo i visoko su rangirana u EU šemi kvaliteta.

„Naša Kranjska kobasica  po svemu je orginalan proizvod. Specifikacija kao tenološki postupak dobijanja proizvoda maksimalno se poštuje jer smo uveli rigorozne mere kontrole. Sve što se u našim pogonima proizvede proda se u Sloveniji, zemljama EU i državama regiona. Nameravamo da, što smo više puta i najvili,  već krejem 2022. godine otvorimo i prodajne centre i restorane u najvećim gradovima u Srbiji“, rekao je komercijalni direktor Marko Založnik.

Udruženi slovenački proizvođači, uprkos velikoj konkurenciji sa sličnim proizvodioma u EU, očito uspevaju da se održe i, što  posebno ističu, zaštite svoj nacionalni simbol, posebno Kranjsku kobasicu. Jer, kako kažu, nije svaka KK sa tim nazivom prava, već samo ona sertifikovana, sa prepoznatljivim logom proizvođača i kolektivnom oznakom EU kvaliteta.

                                                                                  Kosta Rajević    

                                                                                  Sutra: KK zaštićen nacionalni brend

          

Vinarije za prestiž

Ne kažu Slovenci bez razloga da puna trpeza i gušt uživanja u mesnim delikatesima ne ide bez dobrog vina. Bezmalo svi proizvođači u svom asortimanu, što je stvar prestiža,  u ponudi imaju bela, crna i crvena vina raznovrsnih sorti i to iz –sopstvenih vinograda. Grupacija Panvita ponosno ističe svoju članicu vinariju Marof koja postoji više od jednog veka. Celjske mesnine, u svom sastavu imaju Radgonske gorice sa preko 500 hektara vinograda i lider su u proizvodnji penušavih vina sa dugom tradicijom i prepoznatljivim autohotnim sortama, poput “ranine”