Investicija od 600.000 evra u srpski Agremo

Najnovija investicija South Central Venturesa, u saradnji sa StartLabsom, otići će u domaću kompaniju i njihovu platformu u oblasti precizne poljoprivrede

Domaća kompanija Agremo, tvorac platforme koja koristi moderne tehnologije kako bi omogućila daljinsko osmatranje i analizu poljoprivrednih dobara, dobila je je investiciju u visini od 600.000 dolara. Glavni investitor je South Central Ventures, a pored njih učestvovao je i StartLabs. Cilj investicije je da se Agremu omogući da i dalje razvija svoj tim i svoju bazu klijenata u različitim regijama širom sveta.

Agremo je softverska platforma za poljoprivredne proizvođače i uzgajivače i svakoga ko se bavi zdravljem zemlje i useva. Agremo koristi dronove kako bi se dobile slike iz vazduha koje se analiziraju. Korišćenjem veštačke inteligencije, mašinskog učenja i računarskog vida (eng. computer vision) stvara se “mozak” koji pomaže u boljem rukovođenju usevima.

Za preko 100 vrsta biljaka u svim fazama rasta moguće je da: saznaju broj biljaka, otkriju bolesti, probleme sa štetočinama i korovom, prepoznaju da li postoji deficit vode, odrede nivo cvetanja i još mnogo toga. Platforma je kompatibilna sa bilo kojim tipom opreme, uključujući sve komercijalne bespilotne letelice i senzore (RGB, NIR, multispektralne itd.), kao i podatke prikupljene od satelita.

Kompaniju su osnovali Milan Dobrota (CEO), Rastko Čarapić (COO) i Nebojša Pavičić (CTO), tim sa znanjem u oblastima poljoprivrede, nauke o podacima, dronova i generalnog razvoja tehnoloških rešenja.

Agremo je stekao ime u preciznoj poljoprivredi tako što je mapirao preko 100.000 hektara obradivog zemljišta za svoje korisnike u više od 100 zemalja širom sveta, sa najvećim brojem u SAD. Kako se povećava usvajanje tehnologija drona i daljinskog osmatranja u poljoprivrednoj proizvodnji, očekuje se značajan porast potražnje za profesionalcima u ovoj oblasti. Agremov tim je trenutno sačinjen od 20 profesionalaca, tako da je dobro pozicioniran da zadovolji tu potražnju.

Milan Dobrota, osnivač i izvršni direktor Agrema rekao je o investiciji:

-Do sada smo uspeli da uspešno proširimo posao u više od 100 zemalja, a uz pomoć i iskustvo South Central Venturesa, verujem da ćemo uspeti da ostvarimo naše planove daljeg širenja i postavljanja Agrema kao ključnog igrača u ovoj oblasti.

Jan Kobler, Managing Partner u South Central Ventures, izjavio je o Agremu:

-Digitalna transformacija i upotreba tehnologije u poljoprivredi je jedna od oblasti na koju gledamo veoma pozitivno. Osnivači Agrema i čitav tim su umeli da vrlo jasno artikulišu vrednost koju ova platforma obezbeđuje poljoprivrednicima, što se iznova potvrđuje rastom potražnje za njihovim rešenjima i raznim modelima saradnje sa nekim od najvećih svetskih brendova u poljoprivredi. Veoma smo uzbuđeni što smo u mogućnosti da s Milanom i njegovim timom radimo na rastu poslovanja na međunarodnom nivou.

Ovo je deseta po redu investicija koju South Central Ventures sprovodi u Srbiji.