Nedimović: Srbija će imati prikaz zemljišta kakav niko nema u Evropi

Foto: MPŠV

Na portalu Geo Srbija i podaci o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini

Digitalizacijom u poljoprivredi svaka parcela postaje vidljiva što državi daje mogućnost boljeg upravljanja poljoprivrednim površinama, ali i mogućnost kontrole trošenja podsticaja, rekao je za Radio Novi Sad ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je istakao da je zahvaljujući novoj platformi, u Vojvodini otkriveno 6.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje do sada uopšte nije bilo evidentirano u sistemu.

„Već 12 godina egzistira Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve je postojalo na papiru i do sada niko nije ništa učinio da sve to bude evidentirano, ažurirano i vidljivo u elektronskoj formi. Sada je platforma Geo Srbija dala mogućnost, pošto postoje preklopljeni orto-foto snimci sa katastarskim podlogama, da se utvrdi koliko je državnog poljoprivrednog zemljišta i za svaku parcelu u državnoj svojini zna da li je obradiva ili ne i ko je njen zakupac, rekao je Nedimović i dodao da ima 595.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, s tim da je od toga 80 hiljada hektara pašnjaka i utrina, a 515.000 hektara ima obradive poljoprivredne površine.

Osnovna ideja ministarstva je da svaki zainteresovani pojedinac na portalu Geo Srbija u svakom trenutku može da pogleda svaku državnu parcelu poljoprivrednog zemljišta.

„Na portalu će se nalaziti podaci o površini i zakupcu i visini zakupa. Dalja ideja je da na bazi toga napravimo „knjigu polja“ parcela u državnoj svojini kako se zemljište više ne bi devastiralo i kako bi se napravio plodored. Ono što se radi poslednjih desetak godina je bilo arčenje državnog poljoprivrednog zemljišta i arčenje državne svojine“, istakao je ministar Nedimović.

Digitalizacija će pomoći i da se lakše kontroliše oblast davanja subvencije jer se sada i bukvalno u svakom trenutku zna gde se šta radi na parcelama.

Korist od digitalizacije imaće i poljoprivrednici jer će za svaku državnu parcelu u svakom trenutku znati da li je zakupljena i njenu namenu, da li je za ratarstvo, voćarstvo ili infrastrukturu. Pored toga, sada će na jednom mestu biti vidljivo tržište poljoprivrednog zemljišta sa aspekta zakupa.

„Već na ovoj platformi imamo jednu od opcija da se vidi tržište prodaje. Bukvalno, na jednom mestu su uvezani i podaci od notara, ali i, na primer, vodoprivredni podaci gde se vidi geomorfologija za svaku parcelu, gde se nalaze vode na tom području“, rekao je Nedimović.

Po rečima ministra, revnosnim ažuriranjem za nekoliko meseci Srbija će imati prikaz zemljišta kakav niko nema u Evropi.

Na portalu Geo Srbija i podaci o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini

Na portalu GEO Srbija od 13.11.2018. godine nalazi se i prikaz geoprostornih podataka poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini prema Godišnjem programu zaštite, korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2018. godinu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ove podatke možete pronaći pod temom Poljoprivreda – Uprava za poljoprivredno zemljište.

Portalu možete pristupiti ovde.

Napomena: Iz tehničkih razloga ovim prikazom nije obuhvaćeno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini na teritoriji sledećih opština: Aleksinac, Alibunar, Babušnica, Bačka Palanka, Bela Crkva, Beograd, Bujanovac, Varvarin, Vlasotince, Vršac, Vladičin Han, Doljevac, Zaječar, Žitorađa, Kanjiža, Koceljeva, Kraljevo, Kruševac, Lebane, Pirot, Prijepolje, Rekovac, Surdulica, Ćićevac, Užice, Crna Trava, Čačak i Čajetina.