Otvoreni dan Digitalne farme: Dronovi u poljoprivredi

Foto: BioSens

Digitalna farma nalazi se u mestu Krivaja, kod Bačke Topole

Dronovi postaju nezaobilazni alat u poljoprivredi. Ukoliko vas interesuje ova tema, posetite prvu Digitalnu farmu u Srbiji u petak, 31. avgusta, od 10 do 12 časova i saznajte koju primenu imaju dronovi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Digitalna farma nalazi se u mestu Krivaja, kod Bačke Topole (mapa: goo.gl/hafGt9).

U subotu 1. septembra u Institutu BioSens biće održana i obuka za rad sa Digitalnom platformom AgroSens: upotreba satelitskih snimaka u poljoprivredi, vođenje digitalnih knjiga polja, praćenje meteo podataka, kalibracija mašina, vođenje troškova i dr.

Prijave za posetu farmi i/ili obuku: bit.ly/2wxQ47o

AgroSens je digitalna platforma koja pruža podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Razvijena je od strane Instituta BioSens iz Novog Sada i predstavlja važan korak u digitalizaciji poljoprivrede Srbije i povećanju efikasnosti i konkurentnosti domaćih proizvođača.

Agrosens digitalna platforma kroz isti korisnički nalog omogućava pristup celom sistemu: AgroSens veb aplikaciji dizajniranoj za komfornom radu na računaru i AgroSens Android aplikaciji koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat za poljoprivrednika. AgroSens veb aplikacija namenjena je vizuelizaciji i detaljnoj analizi podataka, dok AgroSens Android aplikacija, pored trenutnog uvida u sve podatke koji pruža na terenu, omogućava i brz i jednostavan unos podataka u sistem.

Korisnicima AgroSens digitalne platforme dostupni su sledeći osnovni servisi:

  • Dnevnik poljoprivrednih aktivnosti
  • Vremenska prognoza na lokaciji parcele
  • Satelitski indeksi useva koji opisuju rastu biljaka, intenzitet fotosinteze i dostupnost vode i hranljivih materija
  • Pregled analize zemljišta
  • Pregled fotografija useva
  • Informacije o pametnim tehnologijama koje se koriste u poljoprivredi
  • Najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele

Korišćenje osnovnih servisa je potpuno besplatno, a za napredne korisnike dostupni su i dodatni servisi posebno kreirani u skladu sa njihovim zahtevima.