Bespovratna sredstva za MSP i zadruge za nabavku opreme

Foto: Pixabay

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2020. godine

Ministarstvo privrede raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2020. godini.

Cilj Programa jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje njihovog poslovanja i internacionalizacije, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova, i to:

1) proizvodne opreme i/ili mašina;

2) transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara;

4) mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

5) građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovnim bankama: Prokredit, Kredit agrikol, Banka Inteza, Banka Poštanska štedionica, Erste i OTP banka i lizing kompanijama – Inteza i Unikredit lizing.

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

1) pravna lica, registrovana u Agenciji za privredne registre kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro, mala i srednja pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Službeni glasnik RS”, br. 73/19) prema finansijskim izveštajima za 2018. godinu, kao i

2) preduzetnici registrovani u APR.

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju Programa, uslovno odobre kredit odnosno finansiranje mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme. Učešće privrednih subjekata iznosi 5% od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje ovog Programa.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih: 1 zaposlen – do 1 milion RSD, 2-5 zaposlena – do 2,5 miliona RSD, 6 i više zaposlenih – do 5 miliona RSD.

Ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju Programa iznose 1.000.000.000,00 dinara.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2020. godine.

Prijave za dodelu bespovratnih sredstava, zajedno sa ostalom dokumentacijom i zahtevom za kredit odnosno finansijski lizing, predaju se ili dostavljaju elektronski u jednoj od ekspozitura/filijala poslovnih banaka i lizing kompanija koje učestvuju u realizaciji ovog programa.


Prateću dokumentaciju možete da preuzmete u prilogu:

IZJAVA OBRAZAC BR. 2 ZA PRIVREDNE SUBJEKTE 2020

PODACI ZA ZAHTEV

UREDBA SA PROGRAMOM

UGOVOR RAS KORISNIK BANKA ZA MINISTARSTVO

UGOVOR RAS KORISNIK LIZING KUĆA ZA MINISTARSTVO

UPUTSTVO O NAČINU SPROVOĐENJA PROGRAMA 2020

USLOVI IZABRANIH BANAKA I LIZING KUĆA

Komentari