MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Raspisan treći poziv za „Projekat konkurentne poljoprivrede“, prijave od 4. decembra

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je treći poziv za prijavu na projekat „Konkurentne poljoprivrede“. Ovaj projekat podrazumeva takozvani model finansiranja „50-40-10″. To znači da polovinu investicije bespovratno obezbeđuje država, 40 odsto se finansira iz kredita poslovnih banaka, a 11 poslovnih banaka učestvuje u ovom projektu Svetske banke. Deset odsto sredstava obezbeđuje sam poljoprivrednik.

Pravo da dobiju sredstva imaju fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Zainteresovani od 4. decembra mogu da šalju prijave za sredstva koja će im biti dostupna, a kreću se od 25.000 do 400.000 evra.

„To je uglavnom, naša prehrambeno-prerađivačka industrija koja otkupljuje i skladišti primarne poljoprivredne proizvode, dorađuje, prerađuje ih i plasira na tržište“, rekao za RTS koordinator projekta Milan Stevanović.

Za ovaj  poziv  opredeljeno je 750 miliona dinara i podržavaće projekte, odnosno biznis planove, čija je investiciona vrednost do 400.000 evra, pri čemu oni finansiraju sa 50 odsto bespovratnih sredstava, odnosno do 200.000 evra.

B. K.