Novi rok za nabavku subvencionisanih domaćih traktora

Foto: AgroFin

Zahtevi se obrađuju po vremenu pristizanja

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini je u toku, a kako saznaje AgroFin, usled otežanih uslova za realizaciju investicije u prethodnom periodu (nabavku traktora i kompletiranje dokumentacije), poljoprivredni proizvođači će svoje zahteve, umesto do 29. maja kako je prvobitno bilo predviđeno, moći da podnose do 30. juna.

Osim produženja roka, drugi uslovi za ostvarivanje prava na podsticaj se neće menjati, rekli su za naš portal u Ministarstvu poljoprivrede.

Zahtevi se obrađuju po vremenu pristizanja, potpuni zahtevi se odobravaju i isplaćuju, dok se nepotpuni zahtevi administrativno uređuju, naveli su za AgroFin u Upravi za agrarna plaćanja.

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u 2020. godini.

Predmet podsticaja su prihvatljivi troškovi investicije za nabavku novog traktora, koji je:

1) namenjen i koji se koristi za izvođenje poljoprivrednih radova u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji;
2) snage motora do najviše 60 kilovata (kW);
3) proizveden u Republici Srbiji ili čiji model dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa na svojim proizvodnim linijama u Republici Srbiji pre objavljivanja ovog Javnog poziva.

Predmet podsticaja obuhvata novi traktor sa standardnim delovima, uređajima i opremom, uključujući pripadajuću i traktorsku kabinu.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65% od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Pravo na podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, i to:

1) fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) privredno društvo;
4) zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Lice ostvaruje pravo na podsticaje ako:

1) je u potpunosti realizovalo investiciju za koju podnosi zahtev u periodu od 1. januara 2020. godine do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje;
2) za investiciju za koju podnosi zahtev, ne koristi podsticaje po nekom drugom osnovu (subvencije, podsticaji, donacije), odnosno da ista investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, osim podsticaja u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje kreditna podrška registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima;
3) nema evidentiranih dospelih neizmirenih dugovanja prema ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, subvencija i kredita;
4) nema odobrenih bespovratnih sredstva iz javnih sredstava za nabavku traktora u 2018. ili 2019. godini;
5) je izmirilo dospele obaveze po osnovu javnih prihoda;
6) izvrši registraciju vozila.

Lice koje ispunjava opšte uslove ostvaruje pravo na podsticaje ako u Registru ima upisano poljoprivredno zemljište pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, i to površine:

1) do 0,5 ha povrća, voća i cveća u zaštićenom prostoru;
2) do 2 ha jagodastog voća, odnosno do 5 ha ostalog voća;
3) do 2 ha grožđa, na parcelama koje su upisane i u Vinogradarski registar;
4) do 3 ha povrća (na otvorenom polju);
5) od 0,1 do 50 ha cveća (na otvorenom polju);
6) do 50 ha aromatičnog i lekovitog bilja;
7) do 2 ha žitarica, industrijskog i krmnog bilja.

Lice koje ispunjava opšte uslove ostvaruje pravo na podsticaje ako:

1) u Registru ima prijavljen odgovarajući stočni fond (podatke o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se drže ili uzgajaju);
2) u zavisnosti od vrste proizvodnje ima do najviše 19 mlečnih krava, odnosno ima ukupni kapacitet objekta upisanog u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, i to: do najviše 19 goveda i/ili do najviše 149 ovaca i koza i/ili do najviše 29 krmača i/ili do najviše 99 tovnih svinja po turnusu i/ili do najviše 3.999 brojlera po turnusu i/ili do najviše 399 tovnih ćurki po turnusu.


Pozivamo sve zainteresovane za kupovinu novih domaćih traktora da nam se jave u inbox Fejsbuk stranice AgroFin – Informator o finansiranju agrara, na mejl adresu agroposrednikdoo@gmail.com ili telefonom na broj 063530590.

Svim našim kupcima ćemo obezbediti besplatnu profesionalnu pripremu dokumentacije za konkurs, čime će značajno povećati šansu za dobijanje subvencije.

U većini slučajeva, obezbedićemo i besplatnu ili jeftiniju isporuku!

Cenovnike subvencionisanih domaćih traktora možete da pogledate ovde:
www.agrofin.rs/vodic-za-kupovinu/mehanizacija/traktori/cenovnici-subvencionisanih-domacih-traktora/