Pokrajinski fond za poljoprivredu otvorio 11 kreditnih linija za poljoprivrednike u Vojvodini

Pokrajinski fond za poljoprivredu raspisao je jedanaest konkursa za dodelu kredita za unapređenje proizvodnje u ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, stočarstvu, pčelarstvu kao i investicijama podizanja plastenika, prerade voća i povrća… Krediti su namenjeni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i biće realizovani isključivo na teritoriji Vojvodine.

U konkursnim pravilima Fonda za odboravanje kredita za nabavku poljoprivrednu mehanizacije do 40.000 evra naznačeno je da će biti ostvareni tako što će Fond, na osnovu zahteva, uplatiti iznos odobrenog kredita dobavljaču koju bude odabrao učesnik konkursa. Predračuni koji se, na osnovu odobrenog zahteva, preuzimaju moraju isključivo biti od dobavljača čija je pretežna delatnost proizvodnja ili prodaja poljoprivredne mehanizacije. Kamatna stopa iznosi jedan odsto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule i ona se kako na kredite za mehanizaciju, odnosi na sve ostale konkurse.

I za nabavku opreme za stočarske farme, kao i za plastenike i staklenike Fond daje zajam do 40.000 evra. Takođe, za kupovinu opreme za sisteme za navodnjavanje, kao i za bušenje bunara učenicima konkursa na raspolaganju su krediti do 40.000 evra. Isti iznos predviđen je i za podizanje protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća, vinogradima.

Svih jedanaest konkursa otvoreno je do 14. maja, odnosno utroška predviđenih sredstava. Maksimalan pojedinačni iznos kredita je 40.000 evra, a Fond neće odobravati one čija vrednost je manja od 1.000 evra. Rok otplate kredita je 60 meseci. 

Sve konkurese možete preuzeti ovde.

B.K.