Raspisan je 4. javni poziv za Meru 3 Ipard programa

Raspisan je 4. javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekata za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda u sledećim sektorima: mleka, mesa, voća i povrća, jaja i grožđa.

Prihvatljive su investicije u izgradnju i opremanje proizvodnih i objekata za skladištenje, kao i investicije u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Novina u odnosu na prethodne pozive jeste mogućnost završetka izgradnje već započetih objekata.

Rok za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje je od 16. avgusta 2021. godine do 29. Oktobra 2021. godine. Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od preko 25 miliona evra.

Pravo na IPARD podsticaje ostvaruje lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu i to: preduzetnik, privredno društvo, zemljoradnička zadruga.

Korisnik ostvaruje IPARD podsticaje, bez obzira na ukupnu vrednost investicije, u okviru sledećih granica:

1) za sektor mleka u iznosu od 10.000 do 2.000.000 evra;

2) za sektor mesa, voća i povrća, jaja i sektor grožđa u iznosu od 10.000 do 1.000.000 evra.

Pravo na IPARD podsticaje može se ostvariti isključivo za investicije koje su realizovane nakon donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšti trošak koji može da nastane u periodu važenja IPARD programa.

IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od 50% vrednosti prihvatljivih troškova investicije umanjene za iznos PDV-a.

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateće priloge, možete preuzeti ovde.

Izvor: ipard.co.rs