Rok za prijave za Projekat konkurentne poljoprivrede „50:40:10“ otvoren do 29. februara

Poljoprivrednici do 29. februara mogu da podnesu prijave za treći javni poziv za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, poznatijeg kao „50:40:10″.Ovaj projekat realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.

Poziv je raspisan 4. decembra 2023. godine i rok za podnošenje prijava prvobitno je bio 2. februar, ali je doneta odluka o dodatnom produženju roka do kraja ovog meseca, kako bi se svim zainteresovanima izašlo u susret i omogućilo  još vremena za prikupljanje neophodne dokumentacije.

Poziv je namenjen prvenstveno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište. Ukupna vrednost sredstava za ovaj poziv iznosi 750 miliona dinara, vrednosti investicija za korisnike mogu iznositi od 25.000 do čak 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva kreće se i do 200.000 evra.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo je zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka, a 10 odsto sredstava je učešće samih poljoprivrednika.

B. K.