VII NLB Organic konkurs – Milion i po dinara organskim proizvođačima

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 1. avgusta 2018. godine

NLB Banka Beograd je, sedmu godinu za redom, raspisala konkurs za najbolje projekte u oblasti proizvodnje i prerade organske hrane. Kako je kvalitet i broj prijavljenih proizvođača u stalnom porastu, nagradni fond od 1.500.000 dinara ove godine biće ravnomerno raspoređen na tri pobednička projekta.

Konkurs traje od 1. marta do 20. maja 2018. godine, a pravo na učešće imaju poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, sertifikovani su ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji su u sistemu kontrole kroz grupni sertifikat, odnosno koji imaju ugovor sa organizatorom proizvodnje koji je vlasnik sertifikata.

Projekte možete dostaviti:

  • elektronskim putem na e-mail adresu organic@nlb.rs
  • poštom na adresu: NLB Banka a.d. Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 165v, 11070 Novi Beograd, sa naznakom “Konkurs za najbolji projekat proizvodnje i prerade organske hrane”.

Projekat mora da sadrži sledeće elemente:

  • kratak opis projekta (naziv i osnovni cilj projekta)
  • detaljan opis aktivnosti na razvoju projekta, uz navođenje realnih potrebnih i dovoljnih uslova za realizaciju
  • troškove realizacije projekta
  • očekivani rezultati i vremenski okviri realizacije
  • podatke o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu
  • Za individualne proizvođače: dokaz o sertifikaciji (setrtifikat o organskoj proizvodnji) ili ugovor sa sertifikacionom kućom kao dokaz o započetom procesu sertifikacije
  • Za proizvođače kooperante: grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Kako navode u NLB Banci, za pripremu projekta nije potrebno da angažujete nekoga sa strane i plaćate stručnjake – dovoljno je da preuzmete ovaj formular i u njemu uradite projekat:

VII Konkurs NLB Organic – obrazac za pripremu projekta

Za sve dodatne konsultacije, pišite na: organic@nlb.rs ili pozovite broj telefona: 011/7-15-15-22, a možete se informisati i u svim ekspoziturama NLB Banke kao i preko Kontakt centra.

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 1. avgusta 2018. godine, a svi učesnici konkursa biće pisanim putem obavešteni o rezultatima.

Foto: NLB Banka

NLB Organic konkurs održava se već sedmu godinu za redom i do sada je u konkursu učestvovalo gotovo 300 projekata.

Tokom prethodnih ciklusa NLB Organic konkursa, broj projekata je rastao iz godine u godinu, uz istovremeno unapređenje kvaliteta samih projekata. Imajući u vidu izjednačenost u kvalitetu projekata, kao i sugestije samih proizvođača na terenu, ove godine će Stručna komisija odabrati tri najbolja projekta, a NLB Banka će svaki od njih nagraditi jednakim iznosom od 500.000 dinara neto.

„NLB Organic je najvažniji projekat NLB Banke u domenu društveno odgovornog poslovanja, kojim istovremeno dajemo doprinos održivom razvoju, zaštiti životne sredine i segmenta poljoprivrede za koji smatramo da je budućnost naše zemlje. Srbija obiluje zemljištem koje nije kontaminirano hemijskim supstancama, a imajući usitnjenost poseda, organska proizvodnja dodatno dobija na značaju jer i na manjim površinama može da obezbedi egzistenciju za članove domaćinstva. Ulaganje u ovaj vid proizvodnje je značajan i u smislu doprinosa izvozu, jer se procenjuje da više od 90 odsto organskih proizvoda završi u izvozu. To ne iznenađuje ako imamo u vidu da je, prema najnovijim globalnim podacima, u 2016. godini vrednost organskog tržišta dostigla skoro 90 milijardi američkih dolara, uz istovremen rast površina pod organskom poljoprivredom na 57,8 miliona hektara koje obrađuje oko 2,7 miliona organskih proizvođača“, rekao je Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd. On je istakao da o potencijalu ovog tipa proizvodnje govori činejnica da je u 2016. godini Srbija izvezla organske proizvode u vrednosti od oko 19 miliona evra, pri čemu 78,7% u zemlje EU, najviše Italiju, Nemačku i Holandiju, a 14,1% na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

„Već treću godinu sam u Stručnoj komisiji NLB Organic konkursa i zaista me raduje što je jedna finansijska institucija prepoznala ekološki i ekonomski značaj organske proizvodnje i što već sedam godina podržava ovaj segment poljoprivrede. O tome koliko je projekat značajan za same proizvođače, govori činjenica da je broj prijavljenih projekata svake godine sve veći, pa je u prvih šest ciklusa dostigao brojku od gotovo 300 projekata. Kao stručnjaka u ovoj oblasti, posebno me raduje i sve viši nivo kvaliteta dospelih projekata, kao i činjenica da nam projekti stižu iz svih krajeva Srbije, uključujući i nerazvijena područja u kojima je organska poljoprivreda našla značajno mesto u strategiji razvoja za naredni period. Pozivam proizvođače organske hrane da se do 20. maja 2018. godine prijave na konkurs i uđu u trku za jednu od nagrada“, rekla je predsednica stručne komisije, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednica Upravnog odora udruženja Serbia Organica, prof. dr Snežana Oljača.