Izmenjen Pravilnik o podsticajima za investicije u izgradnju i opremanje objekata

Foto: Pixabay

8.000.000 dinara za skladištenje voća i povrća umesto dosadašnjih 2.000.000

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje.

Prema izmenjenom Pravilniku, za izgradnju objekata za smeštaj životinja moći će da konkurišu i stočari koji uzgajaju goveda i živinu, a podsticaji će se davati i za izgradnju objekata za akvakulturu.

Osim toga, za izgradnju i opremanje objekata za čuvanje i skladištenje voća i povrća, umesto dosadašnjih 2.000.000 dinara ove godine će poljoprivrednicima biti dodeljeno 8.000.000 dinara.

Prethodnom izmenom Pravilnika promenjen je rok za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje, koji će se od ove godine podnositi u periodu od 15. juna do 15. oktobra.

Pravo na subvenciju se ostvaruje ako je, pored ostalog, investicija za koju se podnosi zahtev realizovana u periodu od 16. oktobra prethodne kalendarske godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaji obuhvataju podršku programima, i to:

-Podsticaji programu za podršku investicijama za izgradnju i opremanje objekata za čuvanje i skladištenje voća i povrća i to: izgradnju objekta za čuvanje i skladištenje voća i povrća; nabavku nove opreme za objekat za čuvanje i skladištenje voća i povrća; nabavku nove opreme za pripremu voća i povrća za tržište.

-Podsticaji programu za podršku investicijama za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne stočarske proizvodnje i to: izgradnju objekta za smeštaj svinja, ovaca i koza; nabavku nove opreme za objekat za smeštaj životinja; građenje novog objekta za skladištenje stajnjaka; nabavku nove opreme za manipulaciju, odlaganje, separaciju i distribuciju stajnjaka; nabavku nove opreme za objekte za akvakulturu.

Precizniji podaci o prihvatljivim investicijama mogu se naći u Tabeli – Podsticaji i prihvatljive investicije za izgradnju i opremanje objekata za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, koja je sastavni deo izmenjenog Pravilnika.


Kompletan tekst Pravilnika sa Tabelom i Zahtevom za podsticaje možete da preuzmete u prilogu: