Pravilnik o podsticajima za sertifikaciju

Foto: Pixabay

Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 500.000 dinara

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Sertifikacija, u smislu ovog pravilnika, jeste postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”, koje su izvršene u laboratorijama ovlašćenim od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede u skladu sa posebnim propisima, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, izdavanje dokumenta kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje, za proizvode u periodu konverzije u organskoj proizvodnji, odnosno usaglašenost proizvoda sa specifikacijom, za proizvode sa oznakom „srpski kvalitet”.

Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:

1) sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC
22000, BRC, IFS, GOST-R standardu;
2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu;
3) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu;
4) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu;
5) proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje;
6) proizvoda sa oznakom geografskog porekla;
7) proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”.

Pravo na podsticaje ima:

1) fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva;
2) preduzetnik;
3) pravno lice;
4) udruženje.

Podnosilac zahteva, uključujući i onog sa područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, kome je utvrđeno pravo na podsticaje, ostvaruje pravo na naknadu dela troškova plaćenog iznosa sertifikacije, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost, u procentu koji Vlada svake godine određuje posebnim aktom.

Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 500.000 dinara.

U 2018. godini zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se od dana stupanja na snagu ovog pravilnika do 31. oktobra 2018. godine, za predmet podsticaja koji je realizovan u periodu od 1. novembra 2017. godine do dana podnošenja zahteva.


Kompletan Pravilnik možete da preuzmete u prilogu:

 Pravilnik o podsticajima za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla