Srpske kompanije na WORLD FOOD sajmu u Moskvi

Na međunarodnom sajmu hrane i pića WORLD FOOD koji se od 21. do 24. septembra održava u Moskvi, izvoznu ponudu predstaviće sedamnaest srpskih proizvođača voća i povrća, mesnih prerađevina, vina, alkoholnih proizvoda i začinskih dodataka. Nastup domaćih kompanija organizuje Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencije Srbije sa ciljem promocije potencijala domaće privrede, podrške izvoznicima i povezivanja sa poslovnim partnerima u inostranstvu.

Svake godine ova manifestacija povezuje hiljade kompanija iz celog sveta sa ključnim ruskim kupcima hrane i pića, ekspertima maloprodaja vodećih ruskih trgovinskih lanaca supermarketa, veletrgovcima, distributerima, predstavnicima sektora HoReCa i lokalnim proizvođačima hrane, ističe direktor Predstavništva PKS. Prema njegovim rečima, događaj je idealna poslovna platforma za promociju novih proizvoda u okviru hrane i pića u Rusiji i regionu.

„Srbija je godinama među vodećim izvoznicima poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju i za domaći agrar, ovo tržište, uz korišćenje trgovinskih preferencijala na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske zajednice, predstavlja, dugoročno posmatrano – izuzetan poslovni i izvozni potencijal“, kaže Dejan Delić, direktor Predstavništva PKS u Ruskoj Federaciji. 

„WORLD FOOD MOSCOW“ je vodeći sezonski međunarodni sajam iz oblasti hrane i pića na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koja se održava na površini od preko 58.000 m² u okviru sajamskog izložbenog prostora „Crocus Expo“ u Moskvi.

Ove godine obeležava 30 godina postojanja, a u 2020. godini sajam je posetilo preko 30.000 posetilaca koji su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 1.760 izlagača iz 65 zemalja sveta. 

U okviru Nacionalnog paviljona Srbije, na površini od 160m², proizvodne kapacitete i izvozne potencijale predstaviće Zlatiborac, Mačkat, Fruct Company, Udovice, Select Fruit, Subotica, Telek Paprika, Martonoš, Apple World, Sombor, Budimka, Požega, Copa-Cooperative of Pannonian Apples, Dobanovci, Simex Original, Subotica, Celanova Agro, Vršac, Mirax Agrar, Beograd,  Vinarija Čoka,Subotica; Master Frigo, Zlatibor, Menex iz Kruševca,  PDM Agro Fruit, Pudarci Ćirić Agro MĐŽ, Titel,  SD paprika, Martonoš i Terra Optima,Topola.

Izvor: Privredna komora Srbije