1.500 izlagača iz 30 zemalja na Poljoprivrednom sajmu

Foto: Medija Centar Beograd

Najskuplji eksponat će biti samohodna vadilica šećerne repe koja košta oko 600.000 evra

Na Novosadskom sajmu će od 15. do 21. maja biti održan 85. međunarodni poljoprivredni sajam na kome će se predstaviti 1.500 izlagača iz ukupno 30 zemalja, uključujući i Srbiju, najavljeno je na konferenciji za medije.

Kako je rečeno, ovogodišnji sajam obeležiće Nacionalna izložba stoke, Izložba poljoprivredne mehanizacije, deset kolektivnih izložbi, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, više do 50 stručnih i poslovnih skupova, poklon-igra za posetioce…

Foto: Novosadski sajam

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je naveo da će ove godine, u odnosu na prethodnu, biti značajno više firmi iz Turske, Italije, Holandije i Rumunije, a predstaviće se i kompanije iz Rusije, Tunisa, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne.

– Imamo deset kolektivnih izložbi. Uz Francusku koja je Zemlja prijatelj, objedinjenim nastupom ponudu će predstaviti i Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Holandija, Italija, Izrael, Kina, Mađarska i Španija, Tunis – rekao je Cvetković.

Jedan od zaštitnih znakova Poljoprivrednog sajma je poklon-igra za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a Cvetković kaže da će ove godine dva srećna dobitnika sa sajma otići sa traktorom, a jedan sa roto frezom.

Reč je o traktorima „Belarus 622“ i „John Deere 5045 D“ i roto frezi „Hisarlar“, a darodavci su Agropanonka i KITE DOO. Kako je najavljeno, tokom Sajma će 18. i 19. maja biti održan i Prolećni festival vina na kojem će oko 100 izlagača promovisati najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je rekao da će se to ministarstvo na sajmu tradicionalno predstaviti na svom štandu u Hali „Master“ Novosadskog sajma.

– Godinama unazad smo na istom mestu i svake godine sa velikim zadovoljstvom pružamo jasnu i nedvosmislenu podršku Sajmu koji je brend ne samo Novog Sada, već i Srbije – rekao je Radošević.

Kako je istakao, Ministarstvo poljoprivrede će u cilju povećanja konkurentnosti organizovati izložbu „Kvalitet više“ koja će se ove godine realizovati na većoj površini u Hali 6 Novosadskog sajma.

– Na jednom mestu predstaviće se proizvodi sa dodatom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla – naveo je Radošević.

On je najavio i da će 17. maja u Kongresnom centru „Master“ biti održana radionica „IPARD – iskustva i mogućnosti“ i izrazio očekivanje da će ta radionica izazvati veliku pažnju naših poljoprivrednika.

Ove godine zemlja prijatelj Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Francuska, a ekonomski savetnik u Ambasadi Francuske u Srbiji Žan Pjer Gasto je izrazio zadovoljstvo zbog toga jer je, kako je rekao, Međunarodni sajam poljoprivrede jedan od najvećih događaja u oblasti poljoprivrede u regionu.

Na konferenciji je rečeno i da će, kada je reč o mehanizaciji, najskuplji eksponat na sajmu biti samohodna vadilica šećerne repe „Holmer“ T4-40 koja košta oko 600.000 evra, dok će najskuplji među traktorima biti guseničar „John Deere 8345 RT“ koji će zainteresovani moći da kupe za 300.000 evra.


SAJAMSKI POPUSTI ZA KUPOVINU VRHUNSKE POLJOPRIVREDNE MEHANIZACIJE

Ovogodišnji Poljoprivredni sajam obeležiće nacionalna izložba stoke, izložba organske hrane i proizvoda sa oznakom geoporekla, B2B susreti, veliki broj poslovnih dešavanja u Kongresnom centru, poklon-igra za posetioce i kao najznačajniji segment – izložba poljoprivredne mehanizacije.

Foto: Novosadski sajam

– Za Izložbu poljoprivredne mehanizacije, koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora, svake godine je izuzetno interesovanje posetilaca. Sve što je izloženo na najprestižnijim sajmovima biće izloženo u Novom Sadu. Verujem da će posetiocima biti interesantni popusti, koje će odobravati članice Poslovnog udruženja, kao i finansijske institucije. Ti popusti će biti od 3% do 10%. Izložba poljomehanizacije zauzeće trećinu izložbenog prostora. Zadovoljstvo predstavlja i činjenica da će se na Sajmu pojaviti i IMT koji je kupio indijski TAFE – izjavio je izvršni direktor za sajamsku delatnost Boris Nadlukač.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije na Sajmu nastupa sa 20 članica. Pored njih, uz druge zastupnike i distributere koji posluju u našoj zemlji, poljoprivrednu mehanizaciju, mašine i opremu će predstaviti i firme iz Austrije, Češke, Indije, Italije, Nemačke, Turske, Rumunije, Slovenije i Ukrajine. Među izlagačima će ove godine biti i Unija proizvođača poljoprivredne mehanizacije Italije.

– Poljoprivredni sajam je tradicionalno mesto gde budu izloženi nagrađeni eksponati sa sajmova u Bolonji, Hanoveru ili Parizu. Posetioci će videti identične ili modifikovane modele ovih mašina. Sve u skladu sa motom „Pametne tehnologije, zelena budućnost“. Ne može se zaobići pitanje finansiranja. Biće tu fondovi Prosperitati, nacionalni fondovi, IPARD – rekao je generalni sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije Đorđe Mišković.

U okviru Udruženja predstaviće se firme Agrocesla, Agrimatco, Agroglobe, Agromehanika AC, Agropanonka, AgroTech, Agrouniverzal, Agrovojvodina mehanizacija, Almex, Delta Agrar, FPM Agromehanika, Inter Agrar SRB, ITN GROUP, Jugometal, KITE DOO, Kosa Trade, Milurović Komerc, RTI, Stefan Arilje i Titan Machinery.

Direktor prodaje u Agropanonci Aleksandar Švonja rekao je da ove godine ulaze u treću deceniju izlaganja na sajmu.

– Ove godine ćemo pokloniti 22. traktor. Srećan dobitnik će osvojiti traktor od 62 KS vredan 19.000 evra. Poklonićemo i roto frezu. Izlagaćemo na dva štanda na 1.900 m2. Traktori koje ćemo izložiti u rasponu su od 19.000 do 53.000 evra – naveo je Švonja.


DISKO NAJTEŽI BIK, VILI ZVEZDA

Bik simentalske rase, po imenu Disko, 2011. godište, težak 1600 kilograma, biće najveće živo grlo stoke izloženo na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Disko je kombinacija čuvene linije Dionis i Winipeg, od oca Diadore i majke Zinode, jedne od najboljih austrijskih krava, a pogledima posetilaca izložiće ga Stočarsko veterinarski centar Krnjača koji donosi i simentalca Vilija teškog 1380 i Fratela, bika šarole rase od 1400 kg.

Disko i Fratelo, Foto: Novosadski sajam

Ukras štale Novosadskog sajma biće i Mališa od 1560 kg, Radenka Jeremića, sa Poljoprivrednog gazdinstva „Jeremić“, Salaš Crnobarski. Nenad Nikolić, iz sela Batinac kod Ćuprije, prošle godine je na Sajam doveo najtežeg bika Kokana, a ove godine izložiće njegovog potomka Tajsona, teškog 1350 kg, kao i Vilija – potencijalnu zvezdu 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma. Vili je belgijsko plavo goveče, rase koja će prvi put biti viđena na Novosadskom sajmu. Star je nepunih godinu dana, a težak oko 600 kg. Jedna greška na genu je odgovorna za ogroman rast mišića kod belgijskog plavog govečeta, te je to rasa veoma izražene mišićavosti. Upravo zbog toga ih često zovu i bodibilderima među govedima.

Izložba stoke predstavlja jedan od najvažnijih i najinteresantnijih segmenata Poljoprivrednog sajma i poznata je po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru primeraka. Do sada je prijavljeno više od 1.600 živih eksponata.

Dan stočara je uvek četvrtkom, a to je ove godine 17. maj.


AUKCIJA STOKE

U okviru Izložbe stočarstva i ove godine biće održana aukcijska prodaja najkvalitetnijih grla.

Foto: Novosadski sajam

Za razliku od prethodne godine kada su na Aukciji bila ponuđena goveda, u petak, 18. maja, pred kupcima će se naći i konji, svinje, ovce i koze. Aukcija će biti održana na Manježu Novosadskog sajma, a početak je zakazan za 13 časova.

Pokrovitelj Izložbe stočarstva je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 Prijava – Ugovor za učešće na Aukciji stoke


PORODIČNI DAN

Petak, 18. maj je Porodični dan na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Toga dana roditelji sa decom do 16 godina, Sajam mogu da posete uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.

Foto: Novosadski sajam

Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju 600 dinara. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne posete, u grupama većim od 15 osoba, cena je 400 dinara. Đaci i studenti, takođe u organizovanim posetama, plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i decu od 7 do 12 godina.

Počela je prodaja ulaznica, a možete ih poručiti online.

Poljoprivredni sajam biće održan od utorka, 15. do ponedeljka, 21. maja. Radno vreme je od 9 do 19 časova.