STIPS: Pad cene prasadi

Otkupna cena telsdi SM rase telesne mase do 160 klograma bila je viša u klanicama na području Šapca i okolnih mesta, pošto je dominirao iznos od 750 din/kg. Viša je, takođe, bila i otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, jer je dominirao iznos od 340 din/kg.

U klanicama na teritoriji braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 700 din/kg, tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma na dominantnih 550 din/kg i krava za klanje SM rase na dominantnih 230 din/kg, tokom poslednje sedmice aprila.

Reporteri STIPS iz Pančeva evidentirali su rast otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma u klanicama na području ovog grada i okoline, pošto je dominirao iznos od 330 din/kg. Glavni razlog je veoma slaba ponuda grla ove kategorije goveda.

U klanicama na području Loznice i okolnih mesta registrovan je rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na 350 din/kg i krava za klanje SM rase na dominantnih 250 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Reporteri STIPS su zabeležili pad cene prasadi telesne mase do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešće su se mogla pazariti za 480 din/kg. Ponuda i prodaja grla ove kategorije svinja bili su dosta dobri.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, došlo je do pada prodajnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 360 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 230 din/kg. Klančari sa ovog područja, takođe, su po nižim cenama vršili otkup prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma, jer je domnirao iznos od 350 din/kg.

Obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodnu sedmicu na stočnoj pijaci u Loznici. Za grla telesne mase do 15 kilograma kupci su trebali da izdvoje 520 din/kg, a za grla telesne mase od 16 do 25 kilograma 500 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku je zabeležena prodaja jagnjadi po dominantnoj ceni od 450 diin/kg, što ukazuje na rast u odnosu na treću sedmicu aprila. Ponuda i prodaja bili su na zavidnom nivou zbogpredstojećih državnih i verskih praznika.

Pad prodajne cene jaradi evidentiran je tokom protekle sedmice na pijaci žive stoke u Kraljevu, pošto su se najčešće mogla pazarit po ceni od 380 din/kg.

Dominantna otkupna cena ovaca dostigla je iznos od 230 din/kg u kanicama na području braničevskog regiona, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni period. Obim ponude i prometa bio je na prosečnom nivou. U istom periodu je zabeležen pad prodajne cene šilježadi na stočnoj pijaci u Požarevcu, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Leskovu došlo je do pada prodajne cene jagnjadi, pošto su se u sedmici za nama najčešće mogla pazariti za 450 din/kg. Ponuda je bila prosečna. Jagnjad su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Loznici tokom poslednje sedmice aprila. Prodaja se najčešće odvijala o ceni od 420 din/kg.

Izvor: Stips